Dr. Laura Petconi
Acceptam orice asigurare dentara si plan de plata flexibil; 
Pacientii noi sunt oricand bineveniti
Adresa: 5 Fairview Mall Dr., Suite 325, Toronto       Tel: 416 496-0404
  

HOME   FAPTU' DIVERS 

Dr. Laura Petconi
Acceptam orice asigurare dentara si plan de plata flexibil; Pacientii noi sunt oricand bineveniti
Adresa: 5 Fairview Mall Dr., Suite 325, Toronto
 Tel: 416 496-0404 

NEW WAVE TRAVEL
1075 Bay St. Toronto, ON
Tel: (416) 651-4102
Toll FREE: 1 800-463-1512
Email: martha@newwavetravel.net
TICO Registration # 1337762

Beijing - Anul Câinelui a început în noaptea de joi spre vineri în China, oferind locuitorilor acestei ţări ocazia de a efectua călătorii în masă pentru a fi alături de familiile lor, să privească cel mai vizionat show de televiziune din lume şi să trimită celor dragi sume de bani care sunt expediate fie în plicuri roşii, fie în format electronic, informează AFP.
Cu această ocazie, jurnaliştii de la AFP au alcătuit un top al celor mai insolite cinci detalii asociate Noului An chinezesc.
Câinele, loial dar încăpăţânat
Potrivit ciclului pe care se bazează calendarul lunar chinezesc, Anul Cocoşului a lăsat loc Anului Câinelui. Potrivit canoanelor astrologilor, persoanele născute în Anul Câinelui sunt direct şi loiale şi posedă un acut simţ al dreptăţii, chiar dacă au reputaţia de a fi încăpăţânate şi, uneori, irascibile.
Experţii în geomanţie din Hong Kong prevăd un an complicat, marcat de conflicte: preşedintele american Donald Trump s-a născut în 1946 sub semnul 'câinelui de foc', care se opune 'câinelui de pământ', asociat anului 2018.
Miliardarul american a fost reprezentat recent în Taiyuan, în nordul Chinei, de o statuie realizată sub forma unui câine care arborează o coafură aurie şi o expresie facială care se aseamănă cu aceea a liderului de la Casa Albă.
Cea mai mare migraţie din lume
Sute de milioane de chinezi se întorc în regiunile lor natale pentru a sărbători Anul Nou în familie, generând astfel cea mai mare migraţie umană din lume.
Între 1 şi 10 februarie, 732 de milioane de călătorii au fost deja efectuate, cu automobilul, avionul, trenul şi vaporul, în contextul în care vacanţele oficiale au debutat abia joi. În 2017, chinezii au efectuat aproximativ 3 miliarde de călătorii în perioada Anului Nou.
Acest fenomen în masă pune la grea încercare transporturile naţionale. Trenurile sunt arhipline cu călători care acceptă să călătorească deşi nu mai prind locuri libere în vagoane, care sunt înţesate cu bagaje şi pachete voluminoase.

Beijingul, privat de petarde
După cina de Revelion, unde ravioli ocupă un loc de cinste, tradiţia impune aprinderea după miezul nopţii a unor mătănii şi a unor petarde în faţa uşii, pentru a speria 'spiritele rele'.
Dar la Beijing, noaptea de Noul An a fost neobişnuit de tăcută: preocupată de limitarea poluării hibernale, capitala chineză a decis - la fel ca alte 440 de oraşe chineze - să interzică drastic folosirea petardelor şi a focurilor de artificii, crescând în acelaşi timp numărul patrulelor de supraveghere.
Rezultatul: străzi goale, contrastând cu zgmotele asurzitoare din anii precedenţi. Locuitorii din Beijing vor putea să recupereze ocazia pierdută odată cu debutul 'târgurilor templelor' - veritabile petreceri de stradă, care propun spectatorilor jocuri, cursuri de artizanat şi multe dulciuri.

Vedete şi politică la televizor
Anul Nou chinezesc marchează şi debutul celei mai vizionate emisiuni de televiziune din lume.
Urmărită în familie, emisiunea difuzată în seara de Revelion de postul naţional de televiziune, CCTV, îşi vede succesul pe cale să se erodeze în rândul tinerilor, dar păstrează totuşi o audienţă considerabilă. Emisiunea din 2017 a fost vizionată de peste 700 de milioane de telespectatori. Prin comparaţie, cea mai recentă ediţie a galei Super Bowl a atras în faţa televizoarelor doar 103 milioane de telespectatori.

În fiecare an, această emisiune TV - a cărei primă ediţie a avut loc în urmă cu 35 de ani - propune un delicat amestec de cântăreţi populari, scenete, reprezentaţii ale minorităţilor etnice, dar şi secvenţe care celebrează prin intermediul muzicii sloganurile politice ale regimului comunist chinez.
Pentru a marca Anul Câinelui, emisiunea difuzată de CCTV şi-a asigurat în acest an un succes răsunător, reunind pe scenă, pentru prima dată după o pauză de două decenii, două staruri ale muzicii chineze - Faye Wong şi Na Ying.
Însă Partidul Comunist nu este niciodată prea departe: alte cântece din această emisiune au evocat 'noua eră' promovată de preşedintele Xi Jinping şi proiectul său de infrastructuri, denumit 'Drumurile Mătăsii'.

'Războiul' plicurilor roşii
Tradiţia chineză impune oferirea la sfârşit de an a unor sume de bani, expediate în plicuri roşii.
Însă aceste cadouri sunt trimise tot mai mult în ultimii ani în format electronic, cu ajutorul smartphone-urilor, iar o alternativă ludică constă în expedierea unei sume care trebuie să fie împărţită în mod aleatoriu între mai mulţi prieteni.
Chinezii procedează astfel profitând de pe urma platformelor de plăţi online: WeChat, mesageria grupului Tencent, dar şi Alipay, administrată de Alibaba, un gigant al comerţului electronic.
Aceşti doi mastodonţi ai internetului duc cu ocazia Anului Nou o bătălie aspră, distribuind cu generozitate propriile plicuri-cadou, pentru a atrage utilizatorii spre sistemele lor de plată.
În 2017, 46 de miliarde de plicuri roşii au fost schimbate între utilizatorii WeChat în doar şase zile. Recordul ar putea fi doborât în acest an: Tencent a anunţat vineri că 688 de milioane de utilizatori ai WeChat (din aproape 1 miliard în total) au expediat plicuri electronice doar pe parcursul zilei de joi. Compania chineză nu a dezvăluit însă valoare totală a sumelor expediate.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu)

 

 

Beijing: Capitala Chinei a intrat în Anul Nou fără petarde şi nici focuri de artificii
Beijing - Beijing a intrat vineri în Anul Nou chinezesc într-un mod neobişnuit, fără petarde sau focuri de artificii, după ce au fost interzise anul trecut ca urmare a nivelurilor înalte de poluare din capitala Chinei, deşi în alte localităţi pot fi folosite pe parcursul întregului an, relatează EFE.
Pe străzile capitalei nu s-a văzut nici urmă de artificii, contrar peisajului obişnuit din urmă cu câţiva ani, când la primele ore ale dimineţii se aruncau în aer petarde pentru a alunga spiritele rele.
Un mare număr de poliţişti au supravegheat neobosiţi străzile pentru a garanta securitatea şi respectarea noii norme de Anul Nou, când s-a intrat în zodia Câinelui de pământ, potrivit horoscopului chinezesc.
Eforturile autorităţilor pentru a frâna poluarea au dus la interzicerea focurilor de artificii în 444 de oraşe din China începând de anul trecut, printre care învecinate capitalei, precum Tianjin, Hefei sau Changsha. 
Deşi sunt un adevărat simbol naţional, nu este prima dată când Beijing interzice focurile de artificii care au fost inventate de chinezi.
În 1993, autorităţile au interzis petardele în capitală ca urmare a numărului mare de incendii şi de răniţi provocate de acestea, dar au permis din nou utilizarea lor în 2005. 
În urmă cu mai multe secole, artificiile erau folosite de soldaţii chinezi ca metodă de comunicare, dar în prezent sunt explodate în aer cu prilejul sărbătorilor deoarece se crede că zgomotul lor puternic alungă demonii.
Odată cu intrarea în Anul Nou începe Festivalul Primăverii, cea mai mare sărbătoare tradiţională din China, în timpul căreia se produce un exod masiv de sute de milioane de persoane care se îndreaptă spre localităţile de baştină pentru a se reuni cu rudele lor.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Nicolaescu)