HOME   FAPTU' DIVERS 

NEW WAVE TRAVEL
1075 Bay St. Toronto, ON
Tel: (416) 651-4102
Toll FREE: 1 800-463-1512
Email: martha@newwavetravel.net
TICO Registration # 1337762

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat vineri, īn finalul īntālnirii sale cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko la Soci, că nu există state absolut independente īn lume, estimānd că lumea modernă este interdependentă, informează vineri agenţia de presă oficială rusă TASS.

''Credeţi că vreuna din ţările europene doreşte ca rachete americane cu rază medie de acţiune să apară īn Europa? Vă spun, nimeni nu vrea, dar stau şi tac'', a afirmat Vladimir Putin īntr-o conferinţă de presă, sugerānd subordonarea statelor europene faţă de SUA.

Moscova consideră că după retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), SUA vor amplasa pe teritoriul ţărilor europene rachete cu rază medie de acţiune şi a ameninţat că va reacţiona īn mod adecvat. Washingtonul acuză Rusia că prin noua sa rachetă ''Novator 9M729'' īncalcă prevederile Tratatului INF, semnat īn 1987 de către cele două părţi şi care interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse īntre 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare.

''Se pare că ele (ţările europene) consideră că īntr-un final sunt interesate īn mod fundamental de o astfel de organizaţie ca NATO, căreia i-au atribuit o parte din suveranitatea lor'', a afirmat şeful statului rus. De la prăbuşirea URSS, Moscova se opune extinderii NATO īn Europa.

Referitor la problema suveranităţii īn Europa, Putin a afirmat că Parlamentul European adoptă mai multe decizii obligatorii pentru toţi membrii Uniunii Europene decāt adopta pe vremuri Sovietul Suprem al URSS. ''State total independente nu există pur şi simplu īn lume'', a concluzionat el.

Cāt priveşte situaţia din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Putin a reamintit că īn componenţa sa există organisme supranaţionale cărora statele membre le-au transferat unele dintre prerogative, creānd astfel o anumită interdependenţă. ''Am transferat o parte a suveranităţii noastre, o parte a independenţei noastre şi am făcut-o īn mod deliberat, ştiind că aceasta ne oferă un nivel mai ridicat de competitivitate'', a spus el.

Putin şi-a exprimat convingerea că Uniunea statală Rusia-Belarus ar trebui să arate īntr-un mod ''calm, prietenos, de afaceri'' direcţia īn care se poate avansa, fără ca aceasta să dăuneze ţărilor şi popoarelor lor, ci, dimpotrivă, să ''creeze condiţii mai bune pentru viitorul celor două ţări''.

Anterior, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko afirmase că suveranitatea Rusiei şi a Belarusului este ''ceva sacru'' şi că această problemă nu a fost discutată īntre cei doi şefi de stat. Minskul este gata să meargă atāt de mult īn integrarea cu Rusia pe cāt Moscova este pregătită pentru acest efort, a mai spus Lukaşenko. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)