HOME  FAPTU' DIVERS  

AIRFLIGHT CANADA
700-780 Gordon Baker Rd., Unit 109, Toronto, ON
Bilete de avion, pachete de vacanta, inchirieri de masini,, asigurari medicale, rezervari de hotel
Sunati pe Raluca Sebu la
416 493-6143
Email: raluca@airflightcanada.com
www.airflightcanada.com
TICO # 50017862

Coreea de Nord a efectuat un exerciţiu de artilerie pe o insulă de lāngă frontiera maritimă vestică cu Coreea de Sud, o acţiune condamnată luni de Seul fără a se menţiona data cānd a avut loc, considerānd evenimentul ca o īncălcare a celor convenite de cele două state vecine la summitul de la Phenian de anul trecut, transmite EFE.
Exerciţiul s-a desfăşurat pe insula Changri, situată īn Marea Galbenă (numită Marea de Vest īn cele două Corei), la aproximativ 15 km nord de graniţa maritimă, cu prilejul unei vizite a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, la un detaşament militar amplasat acolo, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvānt al Ministerului sud-coreean al Apărării.
Ministerul Apărării a "regretat" gestul, apreciind că acesta īncalcă acordul pentru scăderea tensiunilor militare semnat de Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, la summitul bilateral de la Phenian din septembrie anul trecut.
Nu se cunoaşte data exactă la care a avut loc exerciţiul, despre care a informat luni propaganda regimului nord-coreean.
Changri, situată la circa 130 km nord-vest de oraşul port sud-coreean Incheon, se află foarte aproape de aşa-numita Linie a Delimitării de Nord, trasată de Seul şi Washington la finalul Războiului din Coreea (1950-1953) şi al cărei traseu este respins de Phenian pe motiv că-i diminuează apele teritoriale.
Agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA a arătat că Kim le-a ordonat soldaţilor desfăşuraţi pe insulă "să realizeze un sistem robust" de manieră să asigure "o pregătire totală pentru a executa o misiune de luptă īn orice moment".
"Cerem Coreei de Nord să īnceteze imediat orice acţiune militară īn zone de frontieră, ce ar putea spori tensiunile militare, şi să respecte pe deplin acordul (de anul trecut), a explicat, īntr-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvānt a ministerului sud-coreean al Apărării, Choi Hyun-soo, īn declaraţii transmise de agenţia de ştiri Yonhap.
După apropierea intercoreeană din 2018, lipsa de progrese īn negocierile privind denuclearizarea cu Statele Unite (īn special īn ce priveşte ridicarea sancţiunilor sau reactivarea proiectelor de cooperare īntre cele două Corei) a condus Phenianul la reluarea unei atitudini mai ostile faţă de Washington şi de vecinul său de la sud. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Simona Aruştei)