HOME  FAPTU' DIVERS  

AIRFLIGHT CANADA
700-780 Gordon Baker Rd., Unit 109, Toronto, ON
Bilete de avion, pachete de vacanta, inchirieri de masini,, asigurari medicale, rezervari de hotel
Sunati pe Raluca Sebu la
416 493-6143
Email: raluca@airflightcanada.com
www.airflightcanada.com
TICO # 50017862

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a atribuit unui ''complot'' american căderea bruscă a lirei turceşti, a acuzat luni SUA că īncearcă să lovească Turcia ''īn spate'', relatează AFP.

"Pe de o parte, sunteţi cu noi in NATO, iar pe de alta, īncercaţi să-l loviţi pe partenerul vostru strategic īn spate. Este acceptabil acest lucru? ", a īntrebat Erdogan īn cursul unui discurs la Ankara.

"Pe de o parte, spuneţi că sunteţi partenerul nostru strategic şi, pe de altă parte, ne trageţi la picioare", a spus el.

Turcia şi Statele Unite ale Americii, doi aliaţi īn cadrul NATO, trec printr-o criză diplomatică legată īn special de arestarea de către Ankara a unui pastor american, Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi terorism.

Solicitānd eliberarea pastorului evanghelic, Statele Unite au impus sancţiuni īncepānd cu luna august īmpotriva a doi miniştri turci. Ankara a ripostat.

Aceste tensiuni au accelerat deprecierea lirei turceşti, care s-a devalorizat cu mai mult de 40% de la īnceputul anului.

Vineri, criza diplomatică a atins un nou nivel īn momentul īn care preşedintele american Donald Trump a anunţat că a aprobat dublarea taxelor vamale la importul de oţel şi aluminiu din Turcia, ceea ce a contribuit la continuarea deprecierii lirei turceşti.

'Să adopţi o atitudine ostilă faţă de un aliat din NATO (...) nu are nicio explicaţie raţională', a mai spus Erdogan īn discursul său.

De asemenea, Erdogan a atacat anumiţi utilizatori de internet acuzaţi că au postat pe reţelele de socializare comentarii menite să dăuneze economiei Turciei. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)