\

 

HOME   FAPTU' DIVERS 

SUA nu mai deţin supremaţia militară īn Pacific şi ar putea avea tot mai multe dificultăţi īn a-şi apăra aliaţii īmpotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică īn zonă, apreciază un reputat centru de reflecţie australian īntr-un raport incendiar, informează luni AFP.
Īn această analiză, dată publicităţii luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universităţii din Sydney descrie armata americană drept "o forţă pe cale să se atrofieze" şi ale cărei capacităţi sunt "īn mod periculos depăşite" şi "prost pregătite" pentru o confruntare cu China.
Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroşii aliaţi ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane īn materie de securitate.
Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, cu al său credo "America First" (America īnainte de toate), a adăugat temeri privind o dezangajare a SUA, care ar fi mai puţin dispuse să-şi apere aliaţii īn ipoteza unei agresiuni din partea Chinei, de exemplu. Īnsă, acest raport lasă să se īnţeleagă că, chiar dacă ar dori să intervină, SUA s-ar putea confrunta cu dificultăţi īn a o face.
Autorii studiului evocă chiar şi o "insolvabilitate strategică" a Washingtonului, avansānd ideea că deceniile de război şi de angajament īn Orientul Mijlociu şi de subfinanţare īn Pacific au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor SUA īn Oceania.
"China, īn schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forţă ca urmare a investiţiilor sale de mare anvergură īn sisteme militare avansate", se subliniază īn analiză. Īn timpul preşedinţiei lui Xi Jinping, bugetul oficial pentru apărare al Chinei a crescut cu aproape 75%, pānă la 178 de miliarde de dolari, cifră care ar fi sub cea reală.
Mai concret, Beijingul a investit īn sisteme de rachete balistice de precizie şi īn sisteme de contra-intervenţie care ar complica sarcina pentru forţele americane īn cazul īn care acestea ar īncerca să vizeze o zonă contestată.
Potrivit acestui studiu, "aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalaţiile militare din Pacific Vest" nu deţin infrastructuri īntărite şi sunt ameninţate.
Toate aceste slăbiciuni fac posibil ca Beijingul să cucerească teritorii ale Taiwanului, insule administrate de Japonia sau zone din Marea Chinei de Sud īnainte ca forţele americane să aibă timp să intervină.
Aceşti experţi preconizează, pentru contracararea ascensiunii Chinei, desfăşurarea de rachete terestre americane, precum şi o schimbare a rolului Corpului de puşcaşi marini şi o reevaluare a strategiilor de apărare regională care să implice Japonia şi Australia. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)