HOME     FAPTU' DIVERS   

MATEO RENOVATION
Va sta la dispozitie cu servicii profesionale si de calitate: painting interior si exterior, plastering, montat faianta - gresie, renovat basement, montat hardwood floor.
Tel: 416 268-9106 sau 
647 504-9425

MARIUS MITROFAN,
B. Eng

Agentul dumneavoastra de Real Estate 
pentru zona GTA.
Sunati cu incredere la 
416 828-9064
www.mariusmitrofan.ca;
Email: marius_mitrofan@rogers.com

Candidata democrată la prezidenţialele americane din 2020 şi senatoare progresistă Elizabeth Warren s-a pronunţat vineri pentru lansarea procedurii de destituire ("impeachment") contra lui Donald Trump după concluziile anchetei ruse, relatează AFP.
La finalul īndelungatei sale anchete asupra ingerinţei ruse īn alegerile prezidenţiale americane din 2016, procurorul special Robert Mueller a ajuns la concluzia că nu a existat o īnţelegere īntre echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, īn schimb nu l-a exonerat de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei.
Procurorul "Mueller a plasat următoarea etapă īn māinile Congresului", care are puterea de a ancheta, a scris Elizabeth Warren pe Twitter. "O bună modalitate de a exercita această autoritate este destituirea", a adăugat influenta senatoare.
Īntr-un Congres divizat, această procedură are, īn stadiul actual, puţine şanse de reuşită.
"A ignora īncercările repetate ale unui preşedinte de a obstrucţiona o anchetă asupra propriei atitudini necinstite ar provoca un prejudiciu profund şi durabil acestei ţări şi ar sugera că atāt preşedintele actual, cāt şi următorii sunt liberi să abuzeze de prerogativele acestei funcţii", a mai scris Elizabeth Warren.
Camera Reprezentanţilor "ar trebui să lanseze procedura de destituire contra preşedintelui Statelor Unite", a insistat ea.
După publicarea, joi, a raportului Mueller, mai mulţi congresmeni din aripa stāngă a Partidului Democrat agită ameninţarea unei proceduri de destituire.
Liderii din Congres ai democraţilor au respins ferm pānă īn prezent această opţiune potenţial explozivă, lansānd un apel la īnfrāngerea lui Donald Trump la urne, īn 2020.
Īn concluziile sale, Robert Mueller a reamintit că un preşedinte īn exerciţiu nu poate fi inculpat penal īn faţa justiţiei obişnuite.
Īn consecinţă, chiar dacă a obţinut dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni, nu ar fi putut recomanda punerea lui sub acuzare. El a subliniat, īn schimb, că Congresul are mijloacele de a pune sub acuzare un preşedinte pentru obstrucţionarea justiţiei. Acest lucru se face prin intermediul unei proceduri de destituire.
Dispunānd de majoritate īn camera inferioară, democraţii sunt īn poziţia de a vota acolo punerea lui sub acuzare.
Senatul īnsă, controlat de republicani, este cel care ar urma să facă procesul preşedintelui şi pentru condamnarea lui trebuie o majoritate de două treimi.
Ţinānd cont de larga popularitate a preşedintelui la baza electoratului republican şi printre congresmeni, pare foarte dificil īn prezent ca democraţii să reuşească să convingă 20 de senatori republicani necesari pentru o eventuală condamnare.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mīrza, editor online: Alexandru Cojocaru)