HOME

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada 

Ottawa - Cea mai mare parte a salariaţilor canadieni aflaţi īn telemuncă estimează că ''sunt cel puţin la fel de productivi'' acasă ca şi la birou şi că ar prefera să lucreze īn continuare de acasă cel puţin jumătate din timpul de lucru după terminarea pandemiei, a indicat joi un studiu oficial, potrivit AFP.

Aproape o treime (32%) dintre salariaţii canadieni, echivalentul a 3,1 milioane, au efectuat ''cea mai mare parte'' din orele de muncă de acasă īn prima parte a anului, faţă de doar 4% īn 2016, a precizat acest studiu al Institutului de Statistică din Canada.

Printre ei, 90% au declarat că sunt ''cel puţin la fel de productivi'' ca īnainte.

Mai mult de jumătate (58%) dintre noii telemuncitori au declarat că au realizat ''aproape'' aceeaşi cantitate de muncă, iar circa un sfert (32%), mai mult. Restul de 10% au īndeplinit ''mai puţină muncă'' acasă decāt la birou.

Per ansamblu, productivitatea īn cazul telemuncii a fost mai ridicată īn administraţia publică, īn special īn domeniul asistenţei medicale, decāt īn industriile producătoare de bunuri.

Institutul de Statistică din Canada nu a constatat diferenţe semnificative īntre bărbaţi şi femei sau īn funcţie de vārstă, de studii, de situaţia materială sau de profesia participanţilor.

Per ansamblu, 35% dintre toţi noii telemuncitori şi jumătate din personal, au declarat că au efectuat un număr mai mare de ore zilnic. Cu toate acestea, 3% au declarat că lucrează un număr mai mic de ore.

Şi 80% dintre noii telemuncitori au precizat că ar prefera să muncească ''cel puţin jumătate din timpul de lucru de acasă după terminarea pandemiei''.

Persoanele aflate īn telemuncă şi care consideră că sunt mai productive la domiciliu decāt la locul de muncă au indicat īntr-un procent mai mare că preferă să lucreze ''cea mai mare parte sau toate orele de acasă'' īn comparaţie cu ceilalţi telemuncitori, se mai spune īn studiu.

Īn schimb, majoritatea cadrelor didactice (54%) preferă să revină īn clase pentru cea mai mare parte a timpului după terminarea pandemiei, un procent de trei ori mai mare īn comparaţie cu ceilalţi telemuncitori.

Analiza a fost realizată plecānd de la datele referitoare la populaţia activă īn Canada īn luna februarie. Studiul s-a limitat la salariaţii care muncesc pentru acelaşi angajator cel puţin din martie 2019 sau cel puţin cu un an īnainte de īntreruperea activităţilor economice, la jumătatea lui martie 2020.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu)