MARIA GLOBE TOURS INC.
339 BLOOR STREET WEST. SUITE 220, TORONTO, ON, M5S 1W7
Tel: (416) 481-2227  Email: maria@on.aibn.com    TICO # 4625745

                      HOME     

 

NEW WAVE TRAVEL
1075 Bay St.
Toronto, ON
Tel: (416) 651-4102
Toll FREE: 1 800-463-1512
Email: martha@newwavetravel.net
TICO # 1337762

Tone de miere stau nevāndute īn magaziile apicultorilor din judeţul Hunedoara din cauza preţului prea mic la export, aproximativ 40% din producţia anului trecut fiind īncă la producători, relevă estimările Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

Cei mai afectaţi sunt apicultorii care obţin īntre 500 - 1.000 de kilograme de miere pe an, īn cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat şi de taxele pentru analizele de laborator, care, īmpărţite la o cantitate mai mică ajung să aibă o pondere mai mare īn stabilirea preţului final.

"Anul trecut am avut o recoltă foarte bună de miere la salcām şi de foarte bună calitate. Din păcate, desfacerea a lăsat mult de dorit şi a trebuit să oprim achiziţia din cauza preţului mic. Cauza principală se regăseşte īn Germania - pentru că acolo exportăm foarte mult - unde a intrat miere din ţări situate īn afara Comunităţii Europene: Ucraina, China, ţările din America de Sus. Acolo s-au realizat producţii bune, iar mierea oferită īn Germania este la preţuri de nimic. Normal că acolo se aplică legile economiei de piaţă, cerere şi ofertă, şi lor le convine să cumpere la preţuri mai mici, din altă parte. Probabil, dacă mai scad preţurile la noi, se va reporni şi desfacerea", a declarat joi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Īn opinia sa, statul ar trebui să-şi protejeze producătorii locali prin subvenţii pe kilogramul de miere, dar şi prin aplicarea unor taxe vamale pentru mierea importată din afara Uniunii Europene.

"Situaţia este foarte gravă, pentru că sunt foarte mulţi apicultori care au cantităţi mari de miere acasă. Sunt oameni care au depus eforturi, au realizat cheltuieli, şi care acum nu au bani să meargă mai departe cu familiile de albine. Cred că ar trebui găsită o soluţie pentru aceşti oameni care nu au reuşit să vāndă mierea. Este Planul Naţional Apicol, dar īţi trebuie foarte multe hārtii şi puţini apicultori apelează, din păcate, la acesta. Sper să ajungem la un dialog concret, cu cărţile pe masă, cu Ministerul Agriculturii", a adăugat preşedintele ACA Hunedoara.

Īn judeţul Hunedoara sunt aproximativ 1.000 de apicultori, majoritatea confruntāndu-se cu problema mierii rămase pe stoc.

"Singura consolare este faptul că mierea nu se strică", a conchis Iosif Korb. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)