MARIA GLOBE TOURS INC.
339 BLOOR STREET WEST. SUITE 220, TORONTO, ON, M5S 1W7
Tel: (416) 481-2227  Email: maria@on.aibn.com    TICO # 4625745

                      HOME     

TRAVEL EXPRESSIONS
235 Dixon Rd.
Toronto, ON  M9P 2M5
Tel: (416) 241-4654
TICO # 1758013

NEW WAVE TRAVEL
1075 Bay St.
Toronto, ON
Tel: (416) 651-4102
Toll FREE: 1 800-463-1512
Email: martha@newwavetravel.net
TICO # 1337762

Statele Unite "urmăresc atent" semnele indicānd că Phenianul doreşte discuţii directe asupra programului său nuclear, a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, īntr-un interviu acordat canalului CBS, citat de AFP.
"Activitatea mea ca şef al diplomaţiei este să mă asigur că nord-coreenii ştiu că păstrăm canalele de comunicare deschise", a spus el īn emisiunea 60 Minutes care urmează să fie difuzată duminică.
"Īi urmăresc atent. Nu trimit prea multe mesaje pentru că nu avem nimic să le spunem pānă īn prezent", a explicat el, lansānd la adresa regimului de la Phenian: "Vă aştept să-mi spuneţi că sunteţi dispuşi să discutaţi".
Statele Unite īncearcă de mai mulţi ani să īmpiedice dezvoltarea programelor nuclear şi balistic nord-coreene, considerate de Washington ca o ameninţare "existenţială". Regimul condus de Kim Jong Un a efectuat anul trecut mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale ICBM cu rază de acţiune suficient de mare pentru a lovi teritoriul american, iar īn septembrie a desfăşurat cel mai puternic test nuclear de pānă acum.
De la instalarea la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, are o poziţie ambiguă, ameninţānd Coreea de Nord cu lovituri preventive ori cu "distrugerea completă" a ţării īn cazul unui atac, dar s-a arătat şi pregătit pentru dialog. Relaţiile s-au destins recent şi Washingtonul s-a declarat interesat de discuţii bilaterale directe.
"Primim mesaje" din partea Coreii de Nord şi "cred că ne exprimăm clar asupra modului īn care dorim să se deruleze această primă conversaţie", a precizat Rex Tillerson, subliniind că Washingtonul nu va face nicio concesie.
"Nu avem niciun morcov pentru a-i convinge să vorbească, avem beţe groase şi asta trebuie ei să īnţeleagă", a adăugat ministrul american.
"Am spus de ceva vreme că este īntr-adevăr de competenţa nord-coreenilor să decidă cānd sunt pregătiţi să demareze (discuţia) cu noi īn mod sincer", a spus şeful diplomaţiei SUA la 12 februarie, cu ocazia unei vizite īn Egipt. El a precizat că regimul condus de Kim Jong Un ştie "care sunt condiţiile necesare pentru negociere".
Washingtonul doreşte ca Phenianul să facă paşi concreţi spre denuclearizare īnainte de orice discuţie, reaminteşte AFP.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mīrza, editor online: Anda Badea)