Home

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

Bucureşti - Uniunea Europeană trebuie consolidată, deoarece pandemia COVID-19 nu este ultima provocare cu care se va confrunta blocul comunitar, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
'Pandemia nu va fi ultima provocare a UE. Din acest motiv, trebuie să consolidăm īn continuare Uniunea noastră, iar Conferinţa privind viitorul Europei, lansată pe 9 mai, este o bună ocazie de a implica cetăţenii să īşi īmpărtăşească viziunile, percepţiile, aşteptările şi, de ce nu, soluţiile īn ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene', a afirmat şeful diplomaţiei romāne, la conferinţa de presă organizată la Bucureşti cu prilejul īnceperii Preşedinţiei slovene a Consiliului UE.
'Puteţi conta pe sprijinul Romāniei pentru a avansa agenda UE īntr-o manieră consensuală şi constructivă', i-a transmis Aurescu, ambasadorului Sloveniei īn Romānia, Lea Stancic.
El a subliniat că trebuie crescută rezilienţa strategică a UE, atāt īn plan intern, cāt şi extern.
'Ţinānd cont de lecţiile ultimului an şi jumătate, trebuie să creştem rezilienţa noastră strategică, atāt intern, cāt şi extern. Trebuie să fim capabili să activăm instrumente capabile să reacţioneze eficient īn situaţii similare, păstrānd, īn acelaşi timp, reuşitele proiectului european - statul de drept şi democraţia. Trebuie să ne consolidăm parteneriatele cu actori care gāndesc asemenea nouă, care ne īmpărtăşesc valorile şi să reducem dependenţa de cei care nu ne īmpărtăşesc valorile, cei care nu respectă legea internaţională', a spus ministrul Aurescu.
Potrivit acestuia, trebuie reconfirmat angajamentul UE pentru extindere, iar acest proces trebuie să fie credibil. 'Trebuie să reconfirmăm angajamentul UE pentru extinderea UE şi să ne asigurăm că acest proces este unul credibil. Īn acest sens, susţinem un acord, cāt mai curānd, īn negocierile-cadru cu Albania şi Macedonia de Nord, ca să avem primele conferinţe de aderare cu aceste ţări candidate', a punctat ministrul de Externe.
La rāndul său, ambasadorul Sloveniei īn Romānia, Lea Stancic, a afirmat că printre priorităţile Preşedinţiei ţării sale la Consiliul UE se numără rezilienţa şi statul de drept.
'Unul dintre obiectivele noastre principale va fi să colaborăm cu toate statele membre pentru o Europă mai rezilientă, care va fi mai bine pregătită pentru provocările din viitor. Sperăm să contribuim la creşterea receptivităţii la crize, mai ales la acelea care depăşesc capacităţile statelor membre sau care au efecte care se resimt dincolo de graniţe. Ţinta noastră este o mai bună pregătire, mai ales īn cazul pandemiilor, unde ne vom folosi de lecţiile COVID-19', a spus Stancic.
Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene īn Romānia, Ramona Chiriac, a transmis că se mizează pe susţinerea preşedinţiei slovene pentru aprobarea a cāt se poate de repede a cāt mai multor Planuri naţionale de redresare şi rezilienţă.
'Salutăm aprobarea de către Comisia Europeană a Planurilor de redresare şi rezilienţă aparţinānd primelor 12 ţări membre. Acesta este un pas important şi creează o bază de susţinere pentru investiţii şi reforme cuprinse īn fiecare plan naţional. Contăm pe susţinerea preşedinţiei slovene pentru aprobarea a cāt mai multe Planuri naţionale de redresare şi rezilienţă cāt se poate de repede şi aşteptăm cu nerăbdare aprobarea planului romān', a spus Chiriac.
Ea a făcut un apel, totodată, privind aderarea Romāniei la spaţiul Schengen.
'Comisia susţine aderarea Romāniei la Schengen, īncă de cānd Consiliul a adoptat concluziile evaluării Romāniei īn 2011. Din nou facem apel la Consiliu şi la colegii sloveni să aprobe ridicarea controalelor interne la graniţă īn acest stat membru', a afirmat Ramona Chiriac. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu)