Home

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

Oamenii ar putea gusta în curând lăcuste uscate, după ce UE le-a aprobat pentru consum uman.

Este al doilea „aliment nou” aprobat de organul de pază al blocului pentru siguranța alimentară, care a acceptat viermele galben de făină - o larvă de la gândacul Tenebrio molitor - la începutul acestui an.

Comisia Europeană a declarat vineri că așa-numitele „lăcuste migratoare” - Locusta migratoria  - pot fi acum consumate în formă congelată, uscată sau sub formă de pudră. Picioarele și aripioarele sunt îndepărtate în preparatele congelate și uscate.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) spune că insectele au un conținut ridicat de proteine ​​și sunt „sigure în condițiile utilizărilor și nivelurilor de utilizare propuse”.

Cu toate acestea, ati putea să evitați lăcustele dacă sunteți alergic la crustacee, acarieni și moluște, conform evaluării EFSA - sau dacă sunteți intolerant la gluten.

Comisia Europeană a făcut anunțul în urma unei cereri a companiei olandeze Fair Insects BV.

Fair Insects intenționează să comercializeze insectele ca o gustare sau ca ingredient alimentar, compania-mamă Protix afirmând la începutul acestui an că sunt „un ingredient promițător pentru realizarea unui sistem alimentar circular în echilibru cu natura”.

Protix produce, de asemenea ingrediente din greieri, viermi de făină și muște pentru a fi utilizate în hrana animalelor și ca gustări pentru oameni.

Crescătorul francez de insecte SAS EAP Group Agronutris, care a câștigat prima cerere de comercializare a insectelor în UE, a investit, de asemenea, foarte mult în dezvoltarea așa-numitelor alimente noi.

„Cconsumatorii ar urma să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu”, a declarat vineri Comisia într-un comunicat de presă.

„Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă insectele fiind consumate în mod regulat în multe părți ale lumii.”

Mai multe țări europene vând deja insecte uscate, dar autorizația UE înseamnă că acestea pot fi comercializate la scară mai largă.

Piața globală a insectelor comestibile a fost estimată la aproape un miliard de dolari în 2020 și este de așteptat să o depășească în acest an, deși insectele, ca alimente, sunt încă o piață de nișă în UE.

Potrivit analizei site-ului ResearchandMarkets.com, piața ar putea crește până la aproape 5 miliarde de dolari până în 2027.

Sigur că primul impuls al fiecăruia este să zică: cum domnule să mâncăm lăcuste şi viermi? După care fiecare va începe cu un picioruş de lăcustă sau un ochi de vierme, după care, ce mai contează, trebuie să mâncam ceva! Stau si mă gândesc cum să invetez un grătar pentru lăcuste! Vă daţi seama! Lăcuste la grătar cu garnitură de viermi galbeni şi salata verde de marijuana. Mamma mia! Numai snobii nu mănâncă lăcuste!!Doniyetti