Home 

TRAVEL EXPRESSIONS
235 Dixon Rd.
Toronto, ON  M9P 2M5
Tel: (416) 241-4654
TICO # 1758013

ABC EURO DELICATESSEN
  Tel: 416 495-0368  

DIRECT DIN ROMANIA:
Biscuiti Romanesti cu diferite umpluturi; DULCEATA romaneasca de CAISE, VISINE, GUTUI, CAPSUNI, MACESE, TRANDAFIR, COMPOT de Cirese si Visine, Dulceata de Nuci Verzi, Cirese Amare, Afine.

PERLA HARGHITEI ; BORSEC; NAPOLITANE "JOE"; EUGENIA; ZACUSCA de Vinete si de Ciuperci; Miere de salcam; CIMBRU; FOI DE DAFIN, ALVITA, NUGA; VARZA ACRA ROMANEASCA

Orar
LUNI -10:00am - 8:00pm

MARTI -10:00am - 8:00pm

MIERCURI  -10:00am - 8:00pm

JOI -10:00am - 8:00pm

VINERI -10:00am - 8:00pm

SAMBATA -10:00am - 6:00pm

DUMINICA -10:00am - 5:00pm

6 Lebovic Ave, Unit 4, 
Scarborough Ontario, M1L 4V9
T/ 416-495-0368  F/ 416-495-0958
info@abceurodeli.com

 

Joi, 13 iunie 2019, la 128 de ani de la inventarea jocului de baschet, Toronto Raptors a castigat primul sau titlu de campioana a ligii profesioniste nord-americane de baschet (NBA), punand astfel capat hegemoniei echipei Golden State Warriors, pe care a invins-o cu scorul general de 4-2 in finala, dupa 114-110 in ultimul meci disputat la Oakland, California. Parada din ziua de 17 iunie a adunat in down-town Toronto sute de mii de supoprteri ai echipei, din toate colturile tarii si chiar din strainatate. Parada a inceput in jurul orei 10 am si s-a terminat la 5 pm. 
Spre sfarsitul paradei au fost inregistrate cateva eveminente nedorite, cel putin 6 persoane ajungand la spital.

Istoria jocului de baschet începe la un mic colegiu din Springfield Massachusetts în 1891, unde profesorul de educaţie fizică James Naismith a inventat un joc pentru menţinerea elevilor săi în formă în timpul lunilor de iarnă. În timpul orelor sale, împărţea elevii în două echipe, foloseau o minge de fotbal şi două coşuri în care se cărau piersicile, plus nenumărate opriri în timpul jocului pentru a scoate mingea din coş.
În timp ce jocul a continuat să evolueze, Naismith i-a solicitat lui AG. Spalding producerea unei mingi concepute special pentru noul său joc. Spalding a realizat un design pentru o minge de baschet care a rămas relativ aceeaşi pe tot parcursul secolului, cu excepţia unor modificări minore. Aceasta a fost făcută din interiorul unei vezici urinare, apoi a fost inconjurată cu petice din piele care au fost cusute. Fiecare ligă, cum ar fi NBA, NCAA şi ligiile europene au propriile standarde specifice pentru greutatea mingei, diametru şi rating de presiune.
Dimensiunile şi greutăţile sunt diferite pentru femei şi pentru bărbaţi. Pentru liga masculină mingea are dimensiunea 7 şi 29,5-30,5 cm diametru şi cântăreşte între 20-22 de grame. Pentru liga feminină mingea are dimensiunea 6 şi 28,5-29 cm diametru şi cântăreşte între 18-20 grame.
Naismith a conceput un set de 13 reguli pentru jocul de baschet:

    1. Mingea poate fi aruncată în orice direcţie cu una sau ambele mâini.

    2. Mingea poate fi bătuta în orice direcţie, cu una sau ambele mâini, dar nu cu pumnul.

    3. Un jucător nu poate alerga cu mingea. Jucătorul trebuie să paseze mingea pentru ca jocul să ruleze la o viteză bună.

    4. Mingea trebuie să aibă loc între mâini. Braţele şi corpul nu trebuie să fie utilizate pentru obţinerea mingii.

    5. E interzisă tinerea, lovirea cu umărul, împingerea adversarului. Prima încălcare a acestei reguli de către orice persoană se consideră fault, iar la a doua abatere va fi descalificat până la obiectivul următor, iar în cazul în care a existat intenţia evidentă de a răni o persoană, va fi descalificat pentru întregul joc.

    6. O greşeală este frapantă la lovirea mingii cu pumnul, nerespectarea regulilor 3 şi 4 şi cum e descris în articolul 5.

    7. Dacă oricare parte face trei faulturi consecutive, echipa adversă va fi contată cu un gol.

    8. Punctarea unui coş este atunci când mingea este aruncată sau bătuta de la sol în coş şi să rămână acolo, obiectivul celor din apărare este să nu atingă sau să pertube scopul aruncătorului.

    9. Atunci când mingea iese din limitele terenului, aceasta va fi aruncată şi jucată de primul jucător care o atinge. Dacă oricare parte ţine mingea mai mult de 5 secunde aceasta va merge la adversar.

    10. Arbitrul trebuie să fie judecător pentru jucători şi să noteze faulturile. El va avea puterea să descalifice jucătorii în conformitate cu articolul 5.

    11. Arbitrul va fi judecătorul mingii, el decide când este în limitele jocului şi poate să oprească timpul când se produce o întrerupere. El va decide când un obiectiv a fost realizat şi va ţine cont de obiective cu orice alte atribuţii care sunt efectuate de obicei de arbitru.

    12. Vor fi două reprize de 15 minute şi timp de odihnă între ele de 5 minute.

    13. Echipa care strânge cele mai multe coşuri înscrise la sfârşitul celor 30 de minute va fi declarată câştigătoare.
Baschetul a fost introdus la Jocurile Olimpice de la Berlin în 1936. Naismith a fost transportat cu avionul la Berlin, pentru a urmări meciurile. El a murit în Lawrence, Kansas, în 1939.