Primul Saptămânal Românesc din Canada

FAPT DIVERS

  Bine ati venit!
  Stiri interne
  Stiri Externe
  Sport
  Fapt Divers
  ABONAMENT
  FREE Copy,  Canada
  Contact/Info

RECLAMA

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

FAPT DIVERS  

In the News

RECORDURI: ...legate de pepeni

Pepenele nu este doar un deliciu al verii, ci și un prilej pentru câțiva ambițioși de a intra în paginile faimoasei Cărți a Recordurilor Mondiale, Guinness.

Astfel, germanul Ahmed Tafzi a reușit performanța unică de a sparge 43 de bostani cu capul, într-un singur minut. Pentru a putea fi luată în considerare, lovitura trebuia să fie suficient de puternică încât, ulterior, fiecare pepene să poată fi cu ușurință rupt în două de arbitrul Guinness prezent. Conform www.guinnessworldrecords.com, ambiția germanului a fost de a sparge 50 de pepeni în acest fel. Recordul datează din 21 mai 2011.

Ahmed Tafzi a fost, probabil, inspirat de reușita italianului Leonardo D'Andrea, care, într-un spectacol dat la Beijing, a stabilit recordul de cel mai rapid timp de a zdrobi cu capul zece pepeni: 16 secunde. Realizarea aceasta a fost consemnată la 17 decembrie 2006.

La rândul său,un alt italian, Davide Cenciarelli, boxer profesionist, deține recordul de cei mai mulți pepeni striviți cu pumnul în decurs de un minut. La 18 martie 2010, la Roma, i-au căzut ''victime'' 70 de pepeni, record neegalat până în prezent. Și americanii Bipin Larkin și Ashrita Furman au intrat, la 30 noiembrie 2012 în Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, după ce primul a tăiat 48 de pepeni pe abdomenul Ashritei. Evident, reușita a avut loc într-un singur minut.

Pe de altă parte, americanul Christopher Kent este deținătorul unui record pașnic legat de pepeni. El a reușit să cultive cel mai greu pepene din lume, care a cântărit 159 kg. ''Monstrul'' a fost expus la un festival dedicat pepenilor și dovlecilor ieșiți din comun, datat 4 octombrie 2013, zi în care a și fost omologat de Guinness.

AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Julian Assange se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra
Fondatorul portalului WikiLeaks, Julian Assange, a mărturisit că se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a adăpostit în 2012 pentru a împiedica extrădarea sa în Suedia pentru presupuse delicte sexuale, informează sâmbătă EFE. În declarații acordate cotidianului britanic The Times și publicate sâmbătă, Assange a spus că nu a respirat aer curat și nici n-a văzut lumina soarelui în acești trei ani deoarece este periculos să părăsească ambasada.

"Și dacă stau pe balcon (de la ambasadă) declanșez probleme de securitate. Au existat amenințări cu bombă și de asasinat din partea mai multor persoane", a recunoscut Assange, care nu poate părăsi legația pentru că ar fi imediat reținut pentru a fi extrădat.

Poliția britanică a informat în iunie că, începând din anul 2012, paza clădirii ambasadei Republicii Ecuador din Knightsbridge, un cartier select din Londra, a costat bugetul Marii Britanii 11,1 milioane de lire sterline (15,42 milioane de euro).

Assange se teme că, dacă este extrădat în Suedia, va fi apoi predat Statelor Unite pentru că a publicat pe portalul său mii de telegrame diplomatice sensibile pentru autoritățile americane. El speră totuși că situația sa va fi clarificată în următorii doi ani. Procuratura suedeză a renunțat la o parte din acuzațiile aduse lui Assange, deoarece delictele de hărțuire sexuală pe care le-ar fi comis în 2010 s-au prescris. Mai exact, procuratura suedeză a abandonat acuzațiile minore aduse lui Assange, de abuz sexual și coerciție ilegală, în timp ce acuzația cea mai gravă, cea de viol, rămâne în vigoare până la 17 august 2020.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu)

NASA izolează șase persoane timp de un an pentru a le studia comportamentul, în vederea trimiterii de astronauți pe Marte

Șase voluntari vor sta izolați timp de un an în cadrul celei mai lungi experiențe de acest fel desfășurate în Statele Unite, pentru a strânge informații prețioase în vederea trimiterii de astronauți pe Marte, relatează sâmbătă AFP.

Echipajul, închis într-un dom din Hawai, cuprinde un astro-biolog francez, un fizician german și patru americani — un pilot, un arhitect, un medic/ziarist și un specialist în soluri. Spațiul lor în următoarele 12 luni, aflat în nordul insulei Mauna Loa, este un dom de 11 metri diametru și 6 metri înălțime, la care porțile au fost închise vineri, la ora locală 15:00 (01:00 GMT sâmbătă). Cei șase — trei bărbați și trei femei — vor avea fiecare o mică încăpere, cu un pat de campanie și un birou. În timpul izolării de lume, vor mânca alimente liofilizate și vor ieși din dom doar îmbrăcați în costum spațial, ca și cum ar locui cu adevărat pe Marte. Vor avea numai un acces limitat la internet.

Sheyna Gifford, unul din membrii grupului, spune că echipajul este alcătuit din "șase persoane care vor să schimbe lumea", iar arhitectul Tristan Bassingthwaighte adaugă că vrea să încerce "să amelioreze capacitatea oamenilor de a trăi în medii extreme, pe Pământ și în alte lumi".

Francezul Cyprien Verseux, de 25 de ani, pregătește un doctorat la Roma și va încerca să exploreze mijloacele prin care un avanpost pe Marte va putea fi cât se poate de independent de Terra, utilizând organisme vii pentru transformarea materiilor prime găsite pe planeta roșie în produse ce pot fi consumate de om.

Astronauții care se vor îndrepta spre Marte vor petrece mult mai mult timp în spațiu decât în obișnuitele misiuni de șase luni pe Stația spațială internațională (ISS). Tehnologia actuală permite NASA să trimită misiuni robotizate pe Marte în opt luni, însă o misiune cu oameni ar dura în total între unu și trei ani.

Traiul îndelungat într-un spațiu strâmt, fără acces la aer și fără un minim de intimitate, dă naștere adesea la conflicte. Agenția spațială americană vrea să afle cât mai multe lucruri despre coeziunea și evoluția psihologică a membrilor unor astfel de misiuni care implică izolare înainte să trimită astronauți spre Marte, operațiune prevăzută în anii 2030.

În acest scop au avut loc deja două misiuni de patru și opt luni, NASA cheltuind 1,2 milioane de dolari pe aceste simulări. Recent a primit o suplimentare de un milion pentru trei noi experimente în anii următori, potrivit lui Kim Binsted, om de știință aflat în fruntea acestui program.

În timpul misiunii de opt luni au izbucnit conflicte, însă membrii echipajului și-au rezolvat problemele. "Unul din învățămintele pe care le-am tras este că nu pot fi evitate unele conflicte personale. Acest lucru se va întâmpla fără îndoială în misiunile lungi, chiar cu cei mai amabili și toleranți oameni", a adăugat dna Binsted.

Primele rezultate științifice ale acestor misiuni vor fi făcute publice peste un an, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan)

Turcia: Pentru prima dată în istoria modernă a țării o femeie purtând vălul islamic a devenit ministru

O femeie purtând vălul islamic a devenit vineri ministru în guvernul de la Ankara, aceasta fiind o premieră în istoria modernă a Turciei, țară musulmană, dar laică, transmite sâmbătă AFP.

Aysen Gürcan va fi ministru al familiei și politicilor sociale în guvernul interimar anunțat de Ahmet Davutoglu și care va conduce afacerile curente ale țării până la alegerile anticipate din noiembrie.

Mamă a trei copii și absolventă a Universității de Comerț din Istanbul, Aysen Gürcan este membră a consiliului de administrație al unei fundații de inspirație islamică, intitulat 'Serviciul pentru tineri și educație' (Turgev).

Acest ONG s-a aflat în centrul unui scandal de corupție care i-a vizat, la finalul lui 2013, pe actualul președinte al țării, Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier, familia acestuia și anturajul lui politic.

Președintele turc a aprobat vineri seara componența guvernului interimar prezentat de premierul Ahmet Davutoglu, guvern care urmează să conducă țara până la alegerile legislative anticipate de pe 1 noiembrie.

Conform Constituției turce, acest guvern interimar nu are nevoie de aprobarea parlamentului, acordul președintelui fiind suficient pentru a-și intra în atribuții.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie, el a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice purtate de premierul Ahmet Davutoglu cu opoziția nu au dus la niciun rezultat. În această situație au fost convocate alegeri legislative anticipate.

AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu)

Un automobil Porsche 918 Spyder a intrat în colecția lui Ion Țiriac
Un automobil Porsche 918 Spyder, cel mai scump model al producătorului german de mașini sport de lux, a intrat joi în galeria Țiriac Collection, mașina fiind predată personal omului de afaceri Ion Țiriac de către Michael Drolshagen, vicepreședinte al concernului Porsche AG.

Porsche 918 Spyder este un hibrid de performanță cu tehnologie plug-in, realizat într-o serie limitată de doar 918 unități, iar exemplarul expus în galeria Țiriac Collection poartă numărul 378 și a fost realizat special pentru omul de afaceri Ion Țiriac.
"Vestea proastă este prețul. Costă o căruță de bani. Vestea bună este că, doar după câțiva ani, prețul se dublează", a declarat Ion Țiriac. Automobilul intrat în colecția sa este de culoare Liquid Silver și poartă semnatura lui Wolfgang Porsche, președintele companiei și moștenitorul imperiului auto Porsche.
Succesor al altor modele sport ultraexclusiviste din istoria Porsche, precum 904 Carrera GTS, 959, 911 GT1 sau Carrera GT, 918 Spyder se alătură autovehiculelor Porsche deja existente în galeria Țiriac Collection: Porsche Diesel Super S308 Tractor (1958), Porsche 356A (1957), Porsche 356B (1961) și Porsche 911 Carrera 3.2 (1989).
Porsche 918 Spyder este una dintre cele mai rapide mașini de stradă din lume la ora actuală, echipată cu tehnologie întâlnită doar pe circuitele de curse și având șasiul și caroseria construite în totalitate din fibră de carbon. Un model dotat cu pachetul Weissach a parcurs Nürburgring Nordschleife — traseu de notorietate pentru șoferii de curse, unul dintre cele mai solicitante din lume, supranumit 'Iadul Verde'—, în doar 6:57 minute, reușind astfel să doboare recordul de șapte minute anterior stabilit pe acest circuit.
Automobilul este echipat cu trei motoare, un V8 de 4.593 cmc de înaltă performanță, care dezvoltă 608 CP, alături de două motoare electrice de ultimă generație cu o putere totală adițională de peste 279 CP, cumulând peste 887 CP. Datorită motorizării de tip hibrid, mașina este capabilă să se strecoare prin oraș fără a elibera emisii poluante și fără a produce zgomot. Bolidul cu tracțiune integrală accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 2,6 secunde, are un consum de numai 3,1l/100 km și atinge viteza maximă de 345km/h, la o greutate de 1.685 kg.
Porsche 918 Spyder alături de alte 150 de modele emblematice aparținând celor mai importanți producători auto din lume pot fi admirate la galeria Țiriac Collection. Programul de vizitare este de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.

Ion Țiriac a anunțat că va achiziționa un autobuz, cu scopul de a sprijini accesul copiilor și elevilor care vor să viziteze colecția sa de automobile.

AGERPRES/(AS — editor: Ady Ivașcu)

INS: Populația rezidentă a României rămâne sub 20 de milioane de persoane (date provizorii)
Populația rezidentă a României număra 19.861.000 de persoane, la 1 ianuarie 2015, în scădere cu 85.900 de persoane comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. 353c1ba6-b9ea-4e15-8a8e-a7a8e05e5036Astfel, în prima zi a acestui an, populația rezidentă a României a fost mai mică de 20 de milioane de persoane, cauza principală a acestei scăderi fiind reprezentată de sporul natural negativ (minus 69.522 de persoane). Din totalul raportat, populația feminină s-a cifrat la 10.141.000, în scădere cu 0,6% față de aceeași dată a anului precedent. Potrivit datelor INS, populația urbană și cea de sex feminin sunt majoritare, 53,8%, respectiv 51,1%. 'Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, ecartul dintre populația vârstnică de 65 ani și peste și populația tânără de 0-14 ani crescând la peste 300.000 de persoane (3.376.000 față de 3.072.000 persoane)', se menționează în comunicat. La 1 ianuarie 2015, populația rezidentă din mediul urban a fost de 10.695.000 de persoane, în scădere cu 0,5% față 1 ianuarie 2014. Potrivit INS, procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2014, remarcându-se scăderea numărului persoanelor tinere, până la 14 ani, și creșterea numărului persoanelor vârstnice, de 65 ani și peste această vârstă. Ponderea populației de până la 14 ani în total populație s-a păstrat constantă (15,5%) în ambii ani, dar ponderea populației de 65 ani și peste în total populație a crescut de la 16,5% în 2014 la 17% la 1 ianuarie 2015. 'România continuă să fie o țară de emigrare. Soldul migrației internaționale din anul 2014 a fost negativ, numărul emigranților depășind numărul imigranților cu 42.000 persoane. În cursul anului 2014, la fel ca și in anul 2013, femeile au emigrat într-o proporție mai mare decât bărbații (56,8%). În rândul imigranților, bărbații au fost majoritari (55,1%)', se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica)

SUA: FDA a autorizat un nou medicament împotriva colesterolului
US Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde joi tratamentului cu 'Repatha', al doilea medicament pentru pacienții cu forme ereditare de colesterol ridicat și riscuri pentru maladii cardiovasculare autorizat în acest an, informează AFP. 0a82f210-84ca-46f6-812e-5864a1bbdf9f
'Repatha', cunoscut și sub numele de 'Evolocumab', este produs de laboratoarele americane Amgen. Acesta face parte din medicamentele numite PCSK9, constând în anticorpi care vizează ficatul pentru scăderea colesterolului. Tratamentul ar trebui să ajute în lupta împotriva nivelului ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău, care ar fi vinovat de 610.000 de decese pe an în Statele Unite.
'Repatha' oferă o altă opțiune de tratament în cadrul acestei noi clase de medicamente pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială sau cu tulburări cardiovasculare cunoscute, a precizat John Jenkins, director al departamentului pentru medicamente noi la Center for drug evaluation and research.
Food and Drug Administration, care a recomandat autorizarea medicamentului în luna iunie, a avertizat totuși și în privința efectelor secundare ale acestuia, cum ar fi reacțiile alergice.

În urmă cu o lună, Food and Drug Administration a aprobat un medicament similar numit 'Praluent' (Alirocumab), produs de laboratoarele 'Sanofi' și 'Regeneron Pharmaceuticals' , cu utilizare limitată la unele categorii de pacienți, mai scrie AFP.
"Praluent oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială heterozigotă sau suferind de boli cardiovasculare și care nu pot reduce colesterolul lor LDL cu statine", declarase cu acea ocazie dr. John Jenkins.
Aceste două noi medicamente au fost dezvoltate pe parcursul unui deceniu cu ajutorul cercetării genetice. Lumina verde dată de Food and Drug Administration în această vară pentru 'Praluent' și 'Repatha' marchează intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum 'Lipitor', care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare.
Cu toate acestea, capacitatea acestor două medicamente de a lupta împotriva colesterolului și de a reduce semnificativ riscul de infarct miocardic și de decese din cauze cardiovasculare va fi stabilit cu certitudine în 2017, când vor fi cunoscute rezultatele finale ale studiilor clinice extinse asupra acestora, aflate în curs de desfășurare. AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Lelia Bretan)

Ceasornicărie: Hublot (LVMH) prezintă cel mai scump ceas din lume - 5 milioane de dolari
Basel - Firma de ceasuri elveţiană Hublot a prezentat miercuri ultima sa creaţie, unicat: un ceas de 5 milioane de dolari, bătut cu peste 1.200 de diamante, dintre care şase au mai mult de 3 carate. Este o piesă excepţională, spune preşedintele societăţii, Jean-Claude Biver, citat de AFP.
Ceasul de 5 milioane de dolari este cel mai scump din lume şi 'este tot mai greu de mers mai departe în acest domeniu pentru că suprafaţa ceasului este limitată', a spus Bivier ziariştilor, la o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea celor mai importante creaţii Hublot de la Salonul Baselworld.
Acest salon reuneşte la Basel (Elveţia), începând de joi, timp de o săptămână, reprezentanţi celebri ai ceasornicăriei şi sectorului bijuteriilor.
Marca Hublot, care aparţine grupului francez LVMH, a lansat şi modelul de un milion, apoi de 3 milioane de dolari, ultimul la Baselworld 2011, cumpărat în luna iunie de o rusoaică, a amintit Bivier. Ultima creaţie este deja râvnită de câţiva pretendenţi, a spus preşedintele firmei, fără să dea alte detalii.
În stil art deco, ceasul are 1.282 diamante, dintre care şase cântăresc, fiecare, peste 3 carate. În total au fost montate peste 140 de carate de diamante pe o brăţară de aur alb. La ceas s-a lucrat 14 luni, la crearea lui fiind mobilizate 17 persoane.
Firma Hublot pregăteşte deja altceva, afirmă Biver, arătând că, pentru a mări preţul, soluţia ar fi înlocuirea sticlei cadranului cu foiţă de diamant. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

O poloneză a stat în travaliu 75 de zile pentru a salva viaţa celor doi bebeluşi ai săi
Varşovia - O poloneză s-a aflat aproape 75 de zile în travaliu, stând întinsă într-o poziţie aproape cu capul în jos, pentru a salva vieţile celor doi bebeluşi născuţi prematur, după ce primul dintre cei trei copii cu care era însărcinată s-a născut înainte de termen şi a murit, informează miercuri Reuters.
Joanna Krzysztonek a dat în cele din urmă naştere unei fetiţe Iga şi unui băieţel Ignacy două luni şi jumătate mai târziu, pe 15 februarie, la o clinică de obstetrică şi neonatologie din oraşul polonez Wroclaw (sud-vest) şi a afirmat că ideea de a sta într-o poziţie neobişnuită săptămâni întregi nu a deranjat-o.
'Am răsuflat uşurată că există o şansă să păstrez sarcina şi să le ofer copiilor şansa să se nască în siguranţă', a declarat ea.
Iga şi Ignacy se află încă în incubatoare speciale, însă urmează să fie externaţi din spital în curând.
Mariusz Zimmer, şeful clinicii unde a născut Joanna Krzysztonek, a declarat că medicii au reuşit să-i reducă contracţiile, dar femeia s-a aflat în travaliu de la naşterea primului copil.
'Această procedură - mă refer la naştere - are un început şi un sfârşit. Dacă primul copil s-a născut, înseamnă că naşterea a început', a declarat Zimmer.
Naşterea durează de obicei între 8 şi 12 ore, iar o sarcină dusă la termen are în general circa 40 de săptămâni. Cu ajutorul poziţiei neobişnuite în care a stat mama şi cu îngrijire medicală, Iga şi Ignacy au rămas în uter 32 de săptămâni. Mama a avut probleme cu menţinerea echilibrului după ce a părăsit patul de spital în care a stat într-o poziţie mai puţin obişnuită, însă acum îşi vizitează şi ţine în braţe copii în fiecare zi. AGERPRES/(Mihaela Moise)

 

 

SUA trebuie să fie pregătite pentru un atac terorist cibernetic /director al FBI/
Washington - Directorul FBI, Robert Mueller, a declarat miercuri că organizaţii teroriste ar putea încerca să comită un atac cibernetic împotriva Statelor Unite şi că ele trebuie să fie pregătite în acest sens.
'Până acum, teroriştii nu au folosit internetul pentru a lansa un atac cibernetic la scară majoră, dar noi nu le putem subestima intenţiile', a declarat el în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor.
'Ei ar putea încerca să-şi antreneze oamenii sau să-i recruteze din afară, cu scopul de a comite atacuri cibernetice', a adăugat şeful poliţiei federale, menţionând că 'aceste adaptări ale ameninţării teroriste fac misiunea FBI de combatere a terorismului mai dificilă şi ambiţioasă'.
'În timp ce adversarii noştri în materie de securitate naţională evoluează şi se adaptează constant, FBI-ul trebuie să fie de asemenea capabil să răspundă cu operaţiuni şi strategii noi şi revizuite pentru a face faţă acestor ameninţări', a adăugat el, prezentând bugetul pe 2013 al FBI.
Teroriştii 'nu se ascund în umbra spaţiului cibernetic', a spus el, 'Al Qaida în Peninsula Arabia a creat o revistă online toată în culori şi în limba engleză', iar Shebab din Somalia face uz de Twitter pentru 'a-şi sfida duşmanii în limba engleză'. 'Ei se folosesc de forumuri şi site-uri web pentru a recruta si radicaliza adepţi în vederea comiterii actelor teroriste', a adăugat el.
Şeful FBI a remarcat că numărul de anchete demarate de poliţia federală pentru piraterie informatică a crescut cu 84% din 2002.
El a spus că o mie de agenţi specializaţi lucrează la FBI pentru a răspunde ameninţării informatice.
Autorităţile judiciare americane au anunţat marţi inculparea mai multor membri ai Anonymous sau ai unor grupuri afiliate ce operează din Statele Unite, Irlanda şi Marea Britanie, ale căror acte de piraterie informatică ar fi făcut aproape un milion de victime, aminteşte AFP. AGERPRES/(Sorin Calciu)

 

Secretele sănătăţii reginei Elisabeta a II-a
Londra - Dacă regina Elisabeta a II-a, care sărbătoreşte 60 de ani de domnie, a putut străbate pământul fără să aibă necazuri cu stomacul, este pentru că evită să mănânce salate, scoici şi pepeni galbeni, a spus miercuri un deputat la o dezbatere din Camera Comunelor.
Deputatul conservator Peter Tapsell, citat de 7sur7.be, le-a povestit colegilor mici secrete ale reginei din timpul călătoriilor, în cadrul unei dezbateri consacrate Jubileului de diamant, care va fi marcat în luna iunie prin patru zile de festivităţi.
Premierul conservator David Cameron a vorbit despre 'graţia incomparabilă şi demnitatea suveranei' şi puternicul ei simţ al datoriei. În 60 de ani, regina a întâlnit peste 4 milioane de persoane şi a invitat circa 2 milioane să ia ceaiul la aşa-zisele 'garden parties', a amintit premierul. Dar nu totul este roz pe agenda suveranei, iar unele lucruri decurg din datoriile de regină, cum ar fi 'petrecerea Anului Nou la Millenium Dome', a cărui construcţie la Londra, în anul 2000, a suscitat controverse aprinse.
Un deputat laburist a întrerupt şirul laudelor, amintind regula care spune că monarhia nu poate fi criticată în Parlament. 'Dacă în viitor, un rege sau un membru al familiei regale s-ar îndepărta de căile sfinţeniei şi perfecţiunii, va fi imposibil ca un membru al acestei adunări să-l critice', a spus Paul Flynn, cerând dreptul la 'exprimare liberă dacă este nevoie'. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

 

În ultimul an, în Japonia s-au înregistrat aproape 600 de cutremure de peste 5 grade pe scara Richter
Tokyo - În Japonia s-au înregistrat aproape 600 de cutremure cu o magnitudine mai mare de 5 grade pe scara Richter de la seismul de 9 grade care s-a produs la 11 martie 2011 în această ţară, a anunţat joi Agenţia niponă de Meteorologie, informează EFE.
Agenţia citată a mai precizat că arhipelagul nipon a înregistrat în decurs de un an 158 de replici de peste 5 grade pe scara Richter, 97 de replici mai mari de 6 grade pe scara Richter şi şase replici mai mari de 7 grade.
Sursa menţionată a mai anunţat că ultimul seism important s-a produs la 1 martie pe coasta Ibaraki, la nord de Tokyo, unde s-a înregistrat un cutremur de 5,3 grade.
Şi cu toate că numărul replicilor a scăzut constant, agenţia recomandă precauţie şi nu exclude posibilitatea unor noi cutremure, dat fiind că deja s-au produs replici de 5 grade în alte zone din nordul ţării, precum Niigata y Akita. Totuşi, Agenţia niponă de Meteorologie a insistat că posibilitatea ca în Japonia să se producă seisme mai mari de 7 grade sunt pe zi ce trece tot mai reduse.AGERPRES/(Gabriela Ionescu)

Sportul învaţă corpul cum să slăbească
Boston - Se pare că practicarea unei activităţi fizice regulate modifică anumite configuraţii ale creierului, care 'spune' apoi cum să facem corpul să slăbească. Dr Miguel Alonso de la Universitatea Harvard (Boston) a constatat că 'activitatea fizică încurajează o alimentaţie sănătoasă. Am observat că, atunci când se asociază sportul unui regim alimentar de slăbire, tratarea obezităţii dă rezultate mai bune pentru că pacientul urmează cu mai multă tenacitate tratamentul', scrie passionsante.be.
El îi sfătuieşte pe cei care vor să slăbească, dar cărora le este greu să-şi schimbe viaţa radical, să înceapă cu o activitate fizică moderată, dar zilnică, care va avea ca efect destul de rapid scăderea cantităţii de alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. Se pare că practicarea unei activităţi fizice determină o serie de modificări cerebrale, ce duc la un control mai bun al comportamentului impulsiv, îndeosebi pe plan alimentar. Persoanele care fac sport sunt mai atente cu corpul lor, acest lucru făcându-le să perceapă mai bine semnalele de saţietate şi, prin urmare, să micşoreze cantitatea de hrană consumată, rămânând uneori chiar la strictul necesar.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

Cât de greu este să conduci un aeroport? - Un escroc a reuşit să se descurce perfect
Paris - Un escroc dovedit şi condamnat la închisoare pentru că s-a prezentat drept ofiţer de poliţie şi militar, a reuşit, cu ajutorul unui CV fals, să ocupe poziţia de director al Aeroportului Internaţional din Limoges, iar activitatea pe care a desfăşurat-o la conducerea aeroportului, până a fost demascat, a fost una caracterizată drept 'excelentă' conform Le Figaro.
Într-o poveste desprinsă parcă din filmul 'Catch Me If You Can', Jean-Pierre Gaillard este fără îndoială un escroc talentat. La începutul lunii noiembrie acest bărbat în vârstă de 43 de ani s-a prezentat pur şi simplu drept noul director al Aeroportului Internaţional din Limoges. CV-ul său era perfect întocmit şi îi justifica poziţia ocupată: fost pilot de vânătoare în Marina Naţională franceză, inginer absolvent al Şcolii Naţionale de Aviaţie Civilă (ENAC), şi director al unei filiale a companiei Entrepose Contracting (Groupe Vinci). După ce a sosit şi s-a instalat la Limoges, el a oferit chiar şi interviuri în care descria în amănunt misiunile militare la care ar fi participat în cele două războaie din Golf, în războiul din Iugoslavia şi în Liban.
Acoperirea sa a fost spulberată la sfârşitul lunii ianuarie, când a fost recunoscut într-o fotografie de un client al aeroportului. Jean-Pierre Gaillard nu era nimic din ceea ce pretinde a fi şi în mod categoric nu era calificat pentru a conduce un aeroport internaţional prin care trec în fiecare an peste 400.000 de călători şi care este deservit de patru mari companii aeriene - Air France, Ryanair, Flybe şi Airlinair.
Nimeni din personalul aeroportului nu şi-a dat seama că Jean-Pierre Gaillard este un escroc. El a fost judecat şi condamnat de tribunalele din Pontoise (Val-d'Oise), d'Agen (Lot-et-Garonne), Périgueux (Dordogne) şi Bordeaux (Gironde) pentru numeroase delicte printre care şi escrocherie, fals şi uz de fals, abuz de încredre, furt ş.a.m.d.
Mai mult decât atât, după ce a fost demascat, escrocul a reuşit să dispară, fiind în prezent căutat de poliţia franceză. Ceea ce este şi mai interesant este faptul că Administraţia aeroportului, probabil şi jenată de situaţie, a preferat să nu depună plângere împotriva sa, iar conform colegilor de muncă, activitatea pe care escrocul a depus-o la conducerea aeroportului a fost excelentă, dovedind 'înalte calităţi profesionale şi depunând o muncă remarcabilă'.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

O orchestră virtuală reuneşte muzicieni din diferite părţi ale lumii şi din România
Viena - Un grup de muzicieni profesionişti din Statele Unite ale Americii a creat o orchestră virtuală care reuneşte tineri instrumentişti din diferite părţi ale lumii, printre care şi din România, transmite publicaţia Austrian Independent
Acest proiect creat de grupul 'Little Symphony' este deschis tuturor muzicienilor interesaţi din lume şi are drept obiectiv promovarea muzicii clasice în rândul generaţiilor tinere.
În cadrul acestui proiect muzicienii sunt chemaţi să se înregistreze cântând la diferite instrumente şi apoi să încarce înregistrarea pe portalul YouTube. Un muzician îşi poate alege o anumită bucată dintr-o partitură clasică de pe site-ul 'Little Symphony' şi apoi trebuie să o interpreteze folosind un metronom pentru a fi coordonată perfect cu celelalte bucăţi alese şi interpretate de participanţi. Tote aceste bucăţi individuale vor fi apoi combinate pentru a fi redată întreaga partitură. Rezultatul unitar va fi de asemenea postat pe ouTube.
Prima bucată muzicală interpretată în cadrul acestui proiect a fost încărcată pe YouTube în urmă cu aproximativ 2 săptămâni. La înregistrarea ei au participat 106 muzicieni din 30 de ţări, printre care România, Rusia, Ecuador şi Australia. Ei au interpretat celebra 'Canon în Re major' de Johann Pachelbel.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Comoară de 3 miliarde de dolari, în epava unei nave scufundate în cel de-al doilea război mondial
Washington - Greg Brooks, un căutător de comori din SUA, a declarat că a găsit locul unde a fost scufundată nava comercială britanică Port Nicholson, la bordul căreia se afla un transport de lingouri de platină aparţinând URSS în valoare de peste trei miliarde de dolari, relatează în ediţia sa de joi Boston Globe.
Port Nicholson se îndrepta spre New York cu o încărcătură de platină şi a fost scufundată de un submarin german în anul 1942, în largul coastei Cape Cod Massachusetts, din nord-vestul SUA. Ca urmare a atacului, şase persoane de la bordul vasului comercial britanic au murit, aminteşte publicaţia menţionată.
Cu acest transport de lingouri de aur, guvernul sovietic urma să plătească SUA pentru livrările de arme în cadrul programului guvernamental Lend-Lease, în conformitate cu care SUA au livrat aliaţilor lor din coaliţia antihitleristă muniţie, echipamente militare, produse alimentare şi materie primă strategică.
Conform declaraţiei lui Brooks, care face parte din organizaţia Sub Sea Research, specializată în căutarea epavelor de nave scufundate, el a descoperit Port Nicholson încă în 2008 cu ajutorul unui sonar. Mai târziu, echipa sa a reuşit să filmeze cu o cameră video corpul epavei. La bordul acesteia este încă vizibil numărul de serie.
El a mai spus că a ţinut secretă descoperirea până când nu a primit permisiunea de a ridica la suprafaţă încărcătura. Se aşteaptă ca operaţiunea de recuperare a comorii să înceapă la sfârşitul lunii februarie. Nu este încă foarte clar cine deţine în acest moment dreptul asupra navei scufundate. Mai mult decât atât, mulţi experţi pun la îndoială faptul că la bordul navei s-ar afla lingouri de platină. În special, guvernul britanic a declarat că Port Nicholson transporta tehnică şi echipamente militare în momentul în care a fost scufundat.
'Intenţionez să recuperez încărcătura chiar dacă va trebui să aduc întreaga epavă la suprafaţă', a spus Brooks, adăugând că nava se află în prezent la o adâncime de 213 de metri. El a adăugat că în înregistrarea video realizată se pot vedea clar 30 de cutii, în care, crede el, se află lingourile de platină. La început, la bordul Port Nicholson se aflau 71 de tone de platină.
După cum menţionează Boston Globe, în cazul în care comoara va fi ridicată la suprafaţă, ea ar ar putea fi revendicată de Marea Britanie. AGERPRES/(Lilia Traci)

Iernile reci din Europa de Răsărit au drept cauză reducerea suprafeţei de gheaţă arctică
Brasilia - Iernile reci din Europa Centrală şi de Est sunt un rezultat al perturbării survenite în mecanismele 'bucătăriei vremii' deasupra Atlanticului, generată de reducerea suprafeţei de gheaţă arctică în timpul verii, susţin autorii unui studiu apărut recent în revista ştiinţifică braziliană Tellus.
Potrivit oamenilor de ştiinţă germani de la Institutul de Studii Polare Alfred Wegener (AWI) şi Centrul de Cercetare Helmholtz (GFZ), încălzirea aerului deasupra Oceanului Arctic ca urmare a încălzirii apelor acestuia accelerează circulaţia pe verticală, astfel încât masele de aer cald se ridică în sus, fiind înlocuite cu aer mai rece.
Ca rezultat, straturile inferioare ale atmosferei îşi pierd stabilitatea şi schemele 'sezoniere'de distribuire a presiunii atmosferice se schimbă atât în Arctica, cât şi în Atlanticul de Nord.
Dacă diferenţa de presiune este mare, se formează un vânt puternic care aduce din Atlantic mase de aer cald, asigurând astfel o iarnă cu mult zăpadă în Europa Centrală. În cazul în care însă acest flux de aer nu se formează, în Europa ajunge un vânt uscat şi rece din Arctica, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
Calculele oamenilor de ştiinţă arată că presiunea este mai redusă tocmai în acei ani în care gheaţa arctică se topeşte mai mult.AGERPRES/(Lilia Traci)

Planeta nu s-a încălzit în ultimii 15 ani
Londra - Presupusul 'consens' privind încălzirea globală cauzată de om este pus serios sub semnul întrebării după lansarea unor noi date privind temperaturile, care arată că planeta nu s-a încălzit în ultimii 15 ani, relatează Daily Mail.
Cifrele sugerează chiar că ne-am putea îndrepta spre o mini-epocă de gheaţă. Bazându-se pe datele de la peste 30.000 de staţii de măsurare a temperaturii, cifrele lansate săptămâna trecută de Oficiul de Meteorologie şi departamentul de cercetări climatice al University of East Anglia confirmă că direcţia de creştere a temperaturilor la nivel mondial s-a încheiat în 1997.
În acelaşi timp, oameni de ştiinţă care studiază clima au declarat pentru The Mail on Sunday că, după ce a emis niveluri neobişnuit de ridicate de energie în secolul al 20-lea, Soarele se îndreaptă în prezent spre un 'minim' al puterii sale, ameninţând cu veri reci, ierni crâncene şi o scurtare a sezonului propice pentru cultivarea de cereale.
Activitatea solară trece prin cicluri de câte 11 ani, cu numeroase pete solare care pot fi văzute în momentele de vârf. În prezent ne aflăm în vârful a ceea ce oamenii de ştiinţă numesc 'Ciclul 24'. Totuşi, numărul de pete solare este mai mic de jumătate decât cel înregistrat în timpul vârfurilor ciclurilor în secolul al 20-lea.
Analizele experţilor de la NASA şi Universitatea din Arizona arată că 'Ciclul 25', al cărui moment culminant ar urma să aibă loc în 2022, va fi cu mult mai slab.
Conform unui studiu lansat săptămâna trecută de Oficiul de Meteorologie din Marea Britanie, sunt 92% şanse ca atât 'Ciclul 25' cât şi cele din următoarele decenii să fie la fel de slabe sau mai slabe decât 'minimul Dalton' înregistrat între 1790 şi 1830. În această periodă, denumită după meteorologul John Dalton, temperaturile medii în părţi ale Europei au scăzut cu 2 grade Celsius.
Totuşi, este posibil ca noua criză solară să fie la fel de adâncă precum 'minimul Maunder' (după astronomul Edward Maunder), dintre 1645 şi 1715, în cea mai rece parte a 'Micii Ere Glaciare', când apele din canalele Olandei au îngheţat.
Oficiul de Meteorologie notează însă că, în prezent, consecinţele ar fi neglijabile, deoarece impactul Soarelui asupra climei este mult mai redus decât cel al dioxidului de carbon produs de om. Deşi puterea solară va scădea cel mai probabil până în anul 2100, 'acest lucru nu ar cauza o reducere a temperaturilor globale de doar 0,08 grade Celsius'. AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

 

Belgia: Un medic specialist din cinci se confruntă cu problema alcoolului
Bruxelles - Un medic specialist din cinci, de peste 55 de ani, se confruntă cu problema alcoolului, potrivit unui sondaj desfăşurat de profesorul Geert Dom de la Universitatea din Anvers pe 1.500 de doctori, relatează joi cotidianul De Morgen, citat de agenţia Belga.
Circa 33% dintre medicii de peste 65 de ani s-ar confrunta cu această problemă. 'Totul arată că generaţia mai vârstnică cade pradă unor probleme ce ţin de alcool', spune Geert Dom.
Vârsta şi bunăstarea medicilor sunt factori care au influenţă asupra acestei statistici. 'Copiii perioadei +baby boom+, care se apropie de vârsta a treia, au crescut într-o cultură în care alcoolul era foarte prezent', a mai explicat specialistul. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

China: criticate, autorităţile de la Beijing încep să măsoare mai bine poluarea aerului
Beijing - Beijing a început joi să publice pe internet măsurătorile actualizate ale nivelului de poluare atmosferică din oraş, ale cărei autorităţi au fost acuzate frecvent în ultimele luni de subestimarea gravităţii poluării, relatează AFP.
Această schimbare survine în contextul în care, în această săptămână, mai mult de 150 de zboruri au fost întârziate sau anulate la aeroportul internaţional din Beijing, învăluit într-o ceaţă densă care a redus vizibilitatea la 200 de metri în anumite cartiere.
Locuitorii Beijingului se îndoiesc de măsurătorile oficiale ale poluării atmosferice, având mai multă încredere în ambasada Statelor Unite, care măsoară în mod independent calitatea aerului, publicând rezultatele pe un site. Numeroşi internauţi au criticat în ultimele săptămâni autorităţile chineze ale mediului, care anunţă frecvent o calitate 'bună' a aerului, în pofida dovezilor contrare.
Noile date oficiale ale autorităţilor chineze, actualizate la fiecare oră, pot fi consultate pe site-ul www.bjmemc.com.cn. Fostul indice nu era actualizat decât o dată pe zi.
Pentru moment, datele chineze se referă la particulele fine PM10 (cu un diamentru mai mic de 10 microni), în timp ce ambasada americană măsoară particulele fine PM2,5 (cu un diamentru mai mic de 2,5 microni), care ar putea pătrunde adânc în căile respiratorii.
În plus faţă de numeroasele termocentrale pe cărbune, poluarea la Beijing este produsă de industriile din oraş şi de circulaţia maşinilor. În 2011, 240.000 de maşini s-au adăugat celor existente pe străzile capitalei chineze, pe care circulau deja cinci milioane.AGERPRES/(Letiţia Pană)

 

Cine mestecă gumă are rezultate mai bune la examene
New York - Un studiu realizat de cercetători americani arată că mestecatul gumei sporeşte capacităţile intelectuale. Profesorul de psihologie Serge Onyper a testat 224 studenţi, repartizaţi în trei grupe, scrie 7sur7.be.
Membrii primului grup au mestecat gumă cinci minute înainte de examen, al doilea, în timpul examenului şi al treilea, deloc. Rezultatele au fost frapante şi interesante pentru mulţi.
Cei care au mestecat gumă înaintea testului au avut cele mai bune rezultate, îndeosebi la exerciţiile de memorare. 'Masticaţia produce un aflux de sânge spre creier, ameliorând astfel, pentru scurt timp, capacităţile de memorare. Însă acest avantaj dispare după 15-20 de minute', explică Serge Onyper.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Oscarul câştigat de Orson Welles s-a vândut la licitaţie cu 861.000 de dolari
Los Angeles - Statueta Oscar obţinută de Orson Welles pentru scenariul filmului 'Cetăţeanul Kane' s-a vândut marţi la o licitaţie organizată la Los Angeles, la care a participat şi celebrul magician David Copperfield, informează 20minutes.ch.
Statueta aurită, despre care se credea că ar fi fost pierdută chiar de Orson Welles, a reapărut în 1994, după o lungă bătălie juridică, şi înapoiată moştenitorilor săi. David Copperfield, care n-a putut achiziţiona preţiosul obiect, a mărturisit că-l admiră pe Welles nu numai pentru succesul său cinematografic, ci şi pentru că, la fel ca el, era un magician.
Casa de licitaţii n-a dezvăluit numele cumpărătorului. Michael Jackson a dat 1,54 de milioane de dolari, în 1999, pentru Oscarul pentru cel mai bun film acordat lui O. Selznick, regizorul nemuritoarei pelicule 'Pe aripile vântului'.
Considerat unul din cele mai mari filme ale celei de-a şaptea arte, 'Cetăţeanul Kane' povesteşte viaţa lui Charles Foster Kane, interpretat chiar de Orson Welles, personaj al cărui model a fost William Randolph Hearst, magnat al presei din acea epăocă. (Lelia Bretan)

Fotbal: O echipă de călugăriţe din Kenya a disputat un meci în beneficiul copiilor orfani
Nairobi - O echipă de călugăriţe din Kenya a disputat recent un meci de fotbal în beneficiul copiilor orfani din această ţară, anunţă ziarul local The Standard, citat de EFE.
Meciul a avut loc în provincia Nyanza, în apropierea Lacului Victoria. O echipă formată din opt călugăriţe, purtând obişnuitele veşminte monahale, a întâlnit o altă formaţie improvizată, botezată 'războinicii din Wajonya', alcătuită mai ales din bărbaţi: deputatul Nicholas Gumbo, familia şi câţiva prieteni ai acestuia. Soţia deputatului a fost portar.
Echipa călugăriţelor a fost susţinută de pe margine de circa 100 de măicuţe, care au cântat şi dansat. Printre spectatori s-a numărat şi preşedintele Parlamentului din Kenya, Kenneth Marende.
'Războinicii din Wajonya' au câştigat cu scorul de 4-1. Golul de onoare al călugăriţelor a fost marcat din lovitură liberă. Portarul învinselor, Basilica Odette, a mărturisit că nu a primit niciodată atâtea goluri de când a început să apere, în şcoala elementară.
Deputatul Gumbo, care s-a accidentat în minutul 30 al partidei, a confirmat că acest eveniment a ajutat să se strângă 'o mare sumă de bani', care va permite ajutorarea copiilor săraci.
Conform statisticilor, în Kenya trăiesc 2 milioane şi jumătate de copii orfani şi vulnerabili, o treime dintre aceştia în provincia Nyanza. (Mircea Lazaroniu)
Ruby, protagonista scandalului 'Rubygate', a născut o fetiţă
Genova - Tânăra marocană Karima El Mahroug, poreclită 'Ruby, hoaţa de inimi' şi care se află în centrul unui proces împotriva fostului şef al cabinetului italian, Silvio Berlusconi, pentru prostituţie, a născut luni dimineaţă, la Genova (nord-vest), o fetiţă care a primit numele de Sofia Aida, relatează AFP.
Bebeluşul, care a cântărit la naştere 3,560 g, şi mama lui 'se simt bine', a declarat presei italiene tatăl fetiţei, Luca Risso, până nu demult administratorul a două discoteci din Genova unde lucra Ruby, 19 ani. 'Fericirea pe care o simt este imposibil de descris', a spus Risso.
Potrivit Parchetului italian, Berlusconi ar fi plătit-o cam de zece ori pentru prestaţii sexuale, din februarie până în mai 2010, pe tânăra Ruby, care era atunci minoră, lucru interzis în Italia. A mai fost acuzat de abuz de funcţie după ce ar fi făcut presiuni asupra prefecturii de poliţie din Milano pentru a o elibera pe Ruby, în mai 2010, arestată atunci pentru furt. Berlusconi a spus că a intervenit pentru a evita un incident diplomatic, crezând că Ruby era nepoata fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak. În cadrul procesului care se desfăşoară la Milano din aprilie, poliţiştii au afirmat că Ruby se prostitua 'în mod obişnuit' în perioada faptelor care i se reproşează lui Berlusconi.
Pe de altă parte, Ruby, care este considerată 'victimă' şi care ar putea depune mărturie la proces, a negat mereu că a fost prostituată şi a descris seratele de la Berlusconi ca 'cine absolut corecte'. Şi fostul şef al cabinetului italian a negat orice relaţie intimă cu tânăra. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Anglia: Montagnes russes pentru graşi
Londra - Un parc de distracţii britanic s-a decis să ofere puţin confort persoanelor supraponderale: a instalat montagnes russes pentru cei corpolenţi, scrie 7sur7.be.
Parcul de distracţii a luat această hotărâre după ce a observat că tot mai mulţi oameni grăsuţi şi graşi erau nevoiţi să renunţe din cauză că nu aveau loc în scaun, după ce aşteptaseră mult timp la coadă. Pentru a pune capăt acestei decepţii, amestecate cu o mare umilinţă, parcul a decis să ataşeze vagoane pentru persoane mai corpolente la şirurile existente. Deocamdată, numai un Rollercoaster este dotat cu acest sistem pentru supraponderali, însă directorul parcului spune că acţiunea va continua.  (Lelia Bretan)

 

Cadavrul unui american obsedat de regina Angliei a zăcut trei ani la 100 m de palatul Buckingham
Londra - Cadavrul unui bărbat care avea o adevărată obsesie pentru regina Elisabeta a fost găsit pe o mică insulă din parcul Saint-James, la 100 m de palatul Buckingham. Timp de trei ani, corpul lui Robert Moore, 69 de ani, a rămas ascuns privirilor, într-un boschet de pe insulă, scrie 7sur7.be.
Americanul s-ar fi instalat acolo în 2007, pentru că locul oferea o panoramă deosebită asupra palatului şi ar fi murit după un an. Cadavrul n-a fost găsit decât anul acesta, în pofida faptului că milioane de turişti au trecut la câţiva metri de el. Descoperirea a fost făcută în martie, cu câteva săptămâni înainte de nunta princiară. Analiza osemintelor a dus la concluzia că omul a murit acum trei ani.
Bărbatul, care suferea de tulburări mentale, avea de 15 ani o adevărată obsesie pentru regină. El i-ar fi trimis sute de scrisori (unele lungi de 600 de pagini!) şi pachete ciudate, îndeosebi fotografii obscene şi pornografice. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze informaţia.  (Lelia Bretan)

 

MB/proces: Berezovski a fost 'naşul politic' al lui Abramovici
Londra - Miliardarul rus Boris Berezovski a jucat rolul 'naşului politic' al lui Roman Abramovici ajutându-l să facă afaceri, dar a fost recompensat pe deplin, a afirmat marţi avocatul lui Abramovici, în cea de-a doua zi a procesului în care se confruntă cei doi oligarhi, transmite AFP.
Boris Berezovski cere, la un tribunal din Londra, daune morale şi materiale de peste cinci miliarde de dolari (circa 3,7 miliarde euro) din partea fostului său asociat Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.
În prezent opozant declarat al Kremlinului, Berezovski, exilat în capitala britanică, îl acuză pe fostul său asociat că l-a constrâns, prin 'ameninţări' şi 'intimidări', să-i vândă acţiunile pe care le deţinea în cadrul grupului petrolier rus Sibneft la o fracţiune din valoarea lor reală.
Apărarea lui Roman Abramovici respinge aceste acuzaţii şi a amintit în instanţă despre 'acorduri verbale'. Potrivit lui Jonathan Sumption, avocatul lui Abramovici, Boris Berezovski a primit milioane de dolari pentru serviciile sale ca 'naş politic' al lui Abramovici.
La sfârşitul anilor 1990, cheltuielile personale 'extravagante' ale lui Boris Berezovski erau achitate de societăţile deţinute de Roman Abramovici, a subliniat avocatul.
Cu siguranţă, contribuţia lui Berezovski la cumpărarea Sibneft a fost 'necesară', dar a fost 'aproape în întregime de ordin politic', a continuat el, în timp ce Roman Abramovici deţinea majoritatea acţiunilor prin intermediul diverselor societăţi.
El a subliniat că Boris Berezovski 'nu a contribuit cu niciun cent' la achiziţionarea sau investiţiile în Sibneft, nici la conducerea sa.
Boris Berezovski, care la acea dată controla un 'imperiu media', avea o 'relaţie strânsă' cu persoanele apropiate preşedintelui Boris Elţân, a explicat avocatul, fapt ce a facilitat preluarea grupului petrolier.
Abramovici 'a recunoscut întotdeauna că trebuie să-l plătească pe Berezovski', a adăugat Sumption. 'Îi datorează multe', a continuat el.
Căzut în dizgraţia preşedintelui Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a exilat în Marea Britanie, în anul 2000, unde a obţinut azil politic în 2003.
Cei doi miliardari, ale căror averi uriaşe, iahturi impunătoare şi cuceriri feminine au fost comparate marţi de presa britanică, au fost prezenţi amândoi în faţa instanţei, înconjuraţi de o armată de paznici personali şi avocaţi.
Procesul este estimat că va dura aproximativ două luni. AGERPRES/(Alic Mîrza)

 

O franţuzoaică i-a dat 2.000 de euro unui cerşetor venit din România
Paris - O franţuzoaică de 69 de ani din oraşul Annecy i-a dat unui cerşetor venit din România 2.000 de euro, retraşi special de la bancă, şi articole de îmbrăcăminte, pentru că i s-a făcut milă de acesta, relatează portalul www.lepost.fr.
Întâmplarea a avut loc săptămâna trecută, iar de atunci femeia nu l-a mai văzut pe cerşetor. După câteva zile însă, s-a văzut abordată pe stradă şi înconjurată de alţi doi bărbaţi şi două femei, veniţi tot din România, care i-au spus că cerşetorul avea încă nevoie de ajutor şi i-au mai cerut bani.
Scena, petrecută pe un ton ridicat, a fost observată de o patrulă de poliţie, care a decis să intervină. Femeia le-a explicat însă poliţiştilor că nu vrea să depună plângere, pentru că vrea să îi ajute pe cei săraci, chiar dacă uneori devine victima lor.
Portalul menţionat se întreabă însă dacă văduva a acţionat din generozitate sau din simplă naivitate. (Irina Cristea)

Africa are nevoie să-şi tripleze producţia alimentară în 40 de ani (BM)
Durban - Africa are nevoie să-şi tripleze producţia alimentară în următorii 40 de ani pentru a-şi putea hrăni populaţia în creştere rapidă, potrivit unei estimări a Băncii Mondiale, date publicităţii într-o reuniune la Johannesburg, înaintea Conferinţei de la Durban asupra climatului, transmite France Presse.
Vorbind în faţa unui auditoriu compus din miniştri africani, care s-au reunit marţi şi miercuri în capitala economică sud-africană, trimisul special al Băncii Mondiale pentru schimbările climatice, Andrew Steer, a descris nevoile continentului.
Triplarea recoltei este o 'provocare extraordinară', mai ales prin faptul că este necesară creşterea producţiei într-un mediu din ce în ce mai ostil din cauza schimbărilor climatice şi aceasta, a subliniat Steer, în condiţiile în care se aşteaptă ca populaţia africană să se dubleze în perioada respectivă.
În iunie 2011, continentul african număra 1,05 miliarde de locuitori, potrivit Institutului Naţional de Studii Demografice (INED) din Paris. Creşterea ar urma să fie foarte mare în Africa subsahariană, unde este de aşteptat ca populaţia să ajungă de la puţin peste 600 milioane de oameni în 2000 la aproape 3,4 miliarde în 2100, conform INED.
'În absenţa unor măsuri ferme, se estimează că recoltele vor scădea cu aproximativ 28% în Africa în următoarele şase - opt decenii chiar dacă reuşim să limităm încălzirea temperaturii cu aproximativ 2 grade, ceea ce multi experţi consideră aproape imposibil,- a adăugat el.
Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice urmează să se desfăşoare între 28 noiembrie şi 9 decembrie la Durban (estul Africii de Sud).
Aceasta va fi o oportunitate unică pentru Africa de a 'influenţa agenda mondială în chestiunea climatului', a subliniat unul din liderii Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), Alexander Mueller, prezent la reuniunea de la Johannesburg. Provocarea pentru continentul negru este de a 'creşte productivitatea agriculturii sale şi a veniturilor în zonele rurale', a spus acesta, prezentând conceptul agriculturii 'compatibile cu mediul' dezvoltat de FAO, conform unui comunicat al organizaţiei.
Agricultura este esenţială în multe ţări din Africa subsahariană, sector în care activează 60% din populaţie şi care generează 30% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit FAO.
Dar instituţia onusiană vine să spună alături de Banca Mondială că 'schimbatrea climatică ar putea reduce în mod substanţial recolta până în 2050'. 'Circa 650 milioane de persoane depind de producţia agricolă legată de precipitaţii şi mediul fragil, expus la deficit de apă şi degradarea mediului', potrivit FAO.AGERPRES/(Lilia Traci)

Poliţia italiană a descoperit că aproximativ o sută de prostituate fraudau fiscul
Roma - În Italia, prostituţia nu este un delict, dar cele care practică această profesiune au obligaţia să plătească impozite. Garda financiară italiană a anunţat sâmbătă că a descoperit în nord-estul ţării că aproximativ o sută de prostituate nu şi-au declarat deloc veniturile, dar aveau vile şi maşini de lux, relatează sâmbătă AFP.
Garda financiară din Vicenza (nord-est) a descoperit această reţea datorită anunţurilor pe care tinerele, originare mai ales din Europa de Est, America de Sud şi Extremul Orient, le postau pe internet oferind servicii de escortă.
Tinerele au fost identificate şi poliţistii au comparat modul lor de viaţă cu declaraţiile de venituri, constatând că majoritatea aveau în proprietate bunuri de mare valoare, mai ales case în localităţi turistice cunoscute, potrivit unui comunicat al poliţiei.
În comunicat se menţionează cazul unei tinere din Europa de Est instalată în Italia 'care spune în anunţurile ei că poate să-şi primească clienţii la Milano, Roma, Monte-Carlo, Paris, New York şi bineînţeles la Vicenza'.
Toate tinerele aveau maşini de lux (Porsche, BMW, Mercedes, Land Rover sau Jaguar), ceasuri de firmă (Rolex, Cartier...), precum şi importante sume de bani, potrivit aceleiaşi surse.
O tânără prostituată din Europa de Est, care nu-şi declarase niciodată veniturile, s-a dat de gol atunci când a reclamat o spargere în locuinţa sa şi furtul a 'mai multe ceasuri de aur şi briliante, inele, brăţări, coliere, de o valoare de peste 100.000 de euro'.
O altă prostituată, care de asemenea nu figura oficial cu vreun venit, s-a dovedit că a deţinut succesiv un Audi şi apoi un Range Rover şi a reclamat furtul unei genţi cu bijuterii şi ceasuri în valoare de 30.000 de euro.
Garda economică precizează în comunicat că 'piaţa serviciilor sexuale plătite reprezintă o cifră de afaceri estimată la nivel naţional între 1 şi 5 miliarde de euro pe an, cea mai mare parte eludând plata impozitelor'. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Statuia papei Ioan Paul al II-lea instalată la Roma va fi restaurată din cauza unei asemănări cu Mussolini
Roma - O statuie a fostului papă Ioan Paul al II-lea, despre care unii spun că seamănă cu dictatorul fascist Benito Mussolini, va suferi o 'operaţie estetică' în adevărat stil italian, relatează The Independent.
Monumentul din bronz masiv, înalt de cinci metri, amplasat în faţa gării Termini, a fost dezvelit pe 18 mai, în ziua în care fostul papă ar fi împlinit 91 de ani. Statuia lui Ioan Paul al II-lea, beatificat pe 1 mai, are capul rotund, aşezat direct pe trupul înfăşurat într-o mantie largă, deschisă, sculptată în stil minimalist, care simbolizează dorinţa suveranului pontif de a-i ocroti pe credincioşi.
Însă forma statuii, rotunjimea capului şi trăsăturile feţei n-au fost nici pe gustul bisericii, nici al oamenilor de rând. Ziarul Vaticanului, L'Osservatore Romano, arată că este 'prea sferic' capul papei. Publicul a mers cu criticile mai departe, spunând că figura papei seamănă cu cea a lui Mussolini sau chiar cu a unei creaturi din 'Star Trek'. Un sondaj realizat online de cotidianul La Repubblica arată că la 86% dintre romani nu le este pe plac statuia.
Astfel, la patru luni după ce a statuia a fost dezvelită, autorul ei, sculptorul italian Oliviero Rainaldi, se arată gata să facă unele îmbunătăţiri, deşi susţine că oamenii 'au înţeles greşit' conceptul de bază: 'deschiderea spre lume' a lui Ioan Paul al II-lea. Autorităţile locale doresc o îmbunătăţire semnificativă a aspectului statuii, recomandând schimbări serioase la faţa, capul, braţele, mantia şi umerii monumentului.
Când statuia a fost dezvelită, primarul Romei, Gianni Alemanno, a refuzat mai întâi să se alăture criticilor, fiind apoi de părere că opinia publică va decide soarta statuii. 'Dacă publicul are o părere negativă, va trebui să o luam în considerare', a spus el. Date fiind criticile la care a fost supus fără încetare monumentul, este de aşteptat ca lucrările să înceapă în curând.
În mod ironic, alţi critici ai statuii spun că spaţiul aflat dedesubtul mantiei papale ar putea fi folosit ca adăpost de oamenii străzii, lucru care i-ar fi plăcut în schimb fostului papă, predicator al compasiunii. De altfel, şi sculptorul Rainaldi spunea: 'Dacă un om al străzii ar avea nevoie de un loc de dormit şi l-ar găsi sub statuia mea, aş fi mulţumit.' AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Urâţii de la locul de muncă merită o 'compensaţie morală' (economist american)
Roma - Cei care au succes în viaţă sunt frumoşii 'obiectivi', nu urâţeii care plac, iar un aspect fizic decent permite să faci carieră mai uşor şi să câştigi mai mult. Statisticile sunt atât de clare în acest sens, încât reputatul economist american Daniel S. Hamermesh, profesor la Universitatea Austin din Texas, a lansat în ultima sa carte 'Beauty Pays - Why Attractive People Are More Successful', publicată de Princeton University Press, propunerea unei 'compensaţii morale' pentru cei vitregiţi de natură, scrie ziarul italian La Repubblica în ediţia de miercuri.
'Persoanele obiectiv frumoase fac o carieră mai uşor şi câştigă mai mult: cu 4% bărbaţii şi 8% femeile'', susţine Hamermesh, care a calculat că bărbaţii urâţi suferă o penalizare de 13% din salariu, în schimb diferenţa creşte la cei frumoşi până la 17% în plus pentru bărbaţi şi 12% pentru femei în caz de frumuseţe orbitoare.
Cum se face că unul dintre cei mai respectaţi economişti din domeniul forţei de muncă din lume a calculat daunele economice aduse de urâţenie? Pe lângă activitatea academică, el este şi consilier pentru persoanele care şi-au distrus înfăţişarea muncind. Ai făcut cocoaşă de la statul la calculator? - Hamermesh ţi-a calculat despăgubirea datorată.
Odată stabilit că există persoane obiectiv fascinante şi restrângând câmpul de cercetare la faţă, Hamermesh a început să demonstreze ştiinţific că cine are noroc să se nască frumos câştigă mai mult, găseşte de lucru mai uşor, face carieră şi întâlneşte şi sufletul pereche. 'Pe scurt, pentru un bărbat este mai important să fie frumos la locul de muncă, în timp ce pentru o femeie în viaţa privată'', spune el.
Timothy Judge de la Universitatea din Florida a arătat că frumuseţea ajută la serviciu, deoarece creşte încrederea în sine şi catalizează atenţia celorlalţi. 'Cine este frumos câştigă mai mult, independent de inteligenţa şi pregătirea sa', a scris cercetătorul în Journal of Applied Physiology, după ce a examinat bărbaţi şi femei cu vârsta între 25-75 de ani.
În SUA există deja persoane care au apelat la justiţie, plângându-se de discriminarea suferită din cauza unui nas prea mare sau a unor incisivi proeminenţi. |În opinia lui Hamermesh, legile cele mai potrivite pentru protejarea urâţilor ar putea fi cele privind persoanele cu handicap. El spune că şi la universitate se practică discriminarea, având în vedere că studenţii evaluează mai bine şi frecventează mai mult cursurile unor profesori arătoşi.
'În psihiatrie este la fel: medicii atrăgători sunt cei care au mai mult succes cu pacienţii. În anii '60 şi '70, Harry Sullivan a demonstrat că psihiatrii obiectiv frumoşi sunt cei care se fac mai ascultaţi şi obţin rezultate mai bune în spital'', - a declarat Adelia Lucattini, preşedinte al Societăţii Internaţionale de Psihiatrie Integrativă şi Salutogeneză din Roma.
Hamermesh crede că este inutil să recurgi la chirurgie plastică, deoarece pentru fiecare dolar cheltuit, rentabilitatea este de numai 4 cenţi. Potrivit unui sondaj al Journal of Research in Personality, frumuseţea nu-ţi aduce întotdeauna fericire iar a obţine tot ce ai dorit cu ardoare nu te face mai liniştit.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Peste 50% din ruşi cred în deochi
Moscova - Cincizeci şi trei la sută din ruşi cred în deochi, potrivit unui sondaj realizat de site-ul rus Joblist.ru, citat joi de agenţia EFE.
Din cei 3.000 de ruşi chestionaţi, unul din patru crede că a fost ţinta unui blestem la locul de muncă. 'Victimele' se jură că s-au îmbolnăvit, că şi-au stricat relaţiile cu colegii (30%) şi chiar că au fost concediate (10%) în urma blestemelor.
Majoritatea ruşilor (45%) cred că au fost deocheaţi ca urmare a faptului că aveau succes în viaţa profesională sau personală.
Douăzeci şi doi la sută susţin că sunt invidiaţi pentru aspectul fizic şi pentru succesul pe care îl au în faţa sexului opus, în timp ce 19% au spus că sunt pizmuiţi pentru realizările profesionale.
Un sfert dintre ruşii chestionaţi au recunoscut că nu ştiu cum anume au fost blestemaţi, deşi 43% îşi amintesc vag că cineva le-a spus 'ceva rău', 40% cred că 'cineva a gândit rău despre ei', iar 8% sunt convinşi că blestemul a fost consecinţa farmecelor făcute asupra lor sau pentru că li s-a pus ceva... în băutură. AGERPRES/(Gabriela Ionescu)

 

Pensionar rus, la închisoare pentru tentativă de omor pe motiv că a primit pensie prea mică
Moscova - Supărat că pensia calculată s-a dovedit mai mică decât cea pe care credea că o merită, un pensionar a încercat să ucidă o funcţionară de la departamentul asigurărilor sociale, informează joi EFE.
Bărbatul, Serghei Nestreliaev, de 67 de ani, a fost condamnat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de tentativă de omor asupra Irinei Antonova, şefa Departamentului de Securitate Socială din regiunea Ust-Labinsk, din sudul Rusiei, a declarat o sursă de la Procuratura locală, citată de RIA-Novosti.
Ancheta a scos la iveală faptul că pensionarul s-a prezentat la departamentul în cauză înarmat cu un baston ce avea un vârf metalic cu care a lovit-o în repetate rânduri pe Antonova, femeia fiind grav rănită.
Anterior, Nestreliaev făcuse mai multe plângeri prin care solicita creşterea pensiei, dat fiind că, în opinia sa, suma era mai mică decât cea pe care o considera el de cuviinţă, însă toate plângerile sale au fost respinse.
Pensionarul a dat vina pe Antonova şi a hotărât să se răzbune. AGERPRES/(Gabriela Ionescu)

Roverul Opportunity îşi continuă aventura pe Marte
Los Angeles - Roverul robotizat Opportunity îşi continuă aventura la milioane de kilometri distanţă de Pământ, la suprafaţa Planetei Roşii, realizând o serie de fotografii de detaliu ale unui crater, conform unui comunicat al NASA, transmite joi Associated Press.
Roverul cu baterii solare a transmis spre Pământ fotografii ale liniei orizontului, solului şi rocilor din apropierea sa, fotografii ce diferă mult faţă de cele ale câmpiilor marţiene pe care le-a străbătut până acum în cei 7 ani de când se află la suprafaţa lui Marte.
Iar modulul robotizat Opportunity ştie să facă mult mai mult decât poze. Recent el şi-a folosit braţul robotizat pentru a analiza compoziţia chimică a unei roci din apropierea sa. La capătul unui drum pe care l-a străbătut în 3 ani, roverul cu şase roţi conceput de NASA pentru explorarea Planetei Roşii a ajuns la marginea vestică a craterului Endeavour şi a deschis un nou capitol al aventurii sale pe Marte.
NASA a ales acest obiectiv pentru că este mai vechi şi foarte diferit faţă de locaţiile vizitate deja de rover. Imaginile transmise de pe orbita lui Marte indică prezenţa în această zonă a unor depozite de argilă, depozite ce s-au format probabil într-un mediu mult mai umed şi mai cald, în trecutul îndepărtat al planetei.
Următoarea sarcină transmisă roverului Opportunity este de a căuta roci cât mai vechi în jurul craterului dar şi argilă, conform NASA.
Fratele geamăn al roverului Opportunity, Spirit, care a fost paraşutat într-o regiune de cealaltă parte a planetei Marte odată cu Opportunity, în 2004, a rămas blocat în nisip anul trecut, iar NASA a renunţat la el în luna mai a acestui an, după mai multe tentative nereuşite de a-l reactiva. Ambele rovere robotizate au funcţionat cu mult peste perioada de 3 luni prevăzută iniţial pentru misiune.
Însă Opportunity nu va rămâne pentru multă vreme singur la suprafaţa lui Marte. NASA a anunţat că urmează să lanseze în noiembrie spre Planeta Roşie un laborator mobil denumit Curiosity care va asoliza în vara anului 2012. Principalul obiectiv al misiunii lui Curiosity este de a studia interiorul unui crater cu diametrul de 155 de kilometri pentru a afla dacă există condiţii favorabile dezvoltării vieţii microbiene.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Un agricultor belgian a picat de 65 de ori la examenul teoretic pentru permisul de conducere
Bruxelles - Un agricultor belgian din regiunea Ypres a picat de 65 de ori la examenul teoretic pentru permisul de conducere, pe care n-a reuşit nici astăzi să-l obţină, informează soirmag.be.
Mark Martain nu ştie ce să mai facă să treacă de proba teoretică. A încercat deja de 65 de ori şi tot de atâtea ori n-a reuşit, deşi a încercat totul: 'Am mers la ore diferite. Dar, fie dimineaţă, fie seară, tot am picat. M-am dus o dată chiar fără să învâţ nimic şi am avut atunci aproape cel mai bun rezultat', spune el.  Până să se aşeze la volan, Mark merge pe motoretă, dar nu renunţă la ideea să fie şofer cu permis. Din fericire pentru el, nu există un număr maxim de prezentări la examenul teoretic, însă fiecare încercare costă 15 euro. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Cântăreaţa Cheryl Cole ţine un regim de slăbire draconic
Londra - Pentru a slăbi, cântăreaţa britanică Cheryl Cole (28 ani) ţine regim cu lămâie şi ţigări. Chiar dacă este considerată una din cele mai frumoase cântăreţe ale momentului, ea se vede prea grasă, relatează 20minutes.ch.
'A ţinut regim cu lămâie, când a băut doar suc de lămâie şi apă, piper roşu şi sirop de arţar', a dezvăluit Daily Mail un fost bodyguard al starului. El a adăugat că Cheryl Cole ar fuma cam 20 de ţigări pe zi, care să-i taie pofta de mâncare.
În fiecare dimineaţă, în zori, cântăreaţa iese să facă jogging, dar uneori nu mai poate rezista şi mănâncă ciocolată, hamburgeri sau bomboane, mai spune fostul ei bodyguard.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Brad Pitt şi-a scos la vânzare casa din Malibu
Los Angeles - Brad Pitt şi-a scos la vânzare casa din Malibu, pentru care cere 13,7 milioane de dolari. Casa, care numără patru camere şi patru băi, are vedere spre Oceanul Pacific, scrie 20minutes.ch.
Se pare că este prea mică pentru familia lui, nefiind suficientă pentru el, Angelina Jolie şi cei şase copii ai lor. Vila mai are piscină încălzită, teren de tenis şi o scară ce duce la un mic golf privat. Dacă este considerată prea mică şi de viitorul cumpărător, se mai poate adăuga un etaj, pentru că actorul obţinuse autorizaţia de extindere.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Italiencele, cele mai nemulţumite casnice din Europa
Paris - Femeile casnice din Italia sunt cele mai 'disperate' din Europa, gradul de nemulţumire fiind foarte ridicat în comparaţie cu cele din Franţa sau Germania, arată asociaţia Femeile şi Calitatea Vieţii, care a realizat un sondaj în rândul a 4.000 de casnice de pe vechiul continent.
Gradul de nemulţumire la casnicele din Italia era în luna martie de 76%, în creştere cu 2,5% într-un an, potrivit studiului menţionat de publicaţia Le Point, care identifică drept cauze creşterea costului vieţii şi o serie de planuri de austeritate guvernamentale care au redus ajutoarele familiale.
În privinţa nemulţumirii, italiencele le devansează cu mult pe casnicele spaniole, unde gradul de insatisfacţie este de 63%. Acestea sunt urmate de casnicele din Franţa (57%), Marea Britanie (51%) şi Germania (47%).
Primul motiv de îngrijorare al persoanelor intervievate este criza economică şi scăderea puterii de cumpărare - 46% dintre femeile chestionate, în timp de 24% sunt preocupate de absenţa ajutoarelor sociale acordate familiilor şi 23%, de lipsa creşelor.
Femeile sunt atât de nemulţumite de soarta lor, încât una din două afirmă că, dacă ar fi să o ia de la început, nu s-ar mai căsători şi două din trei spun că n-ar mai vrea să aibă copii.
În Italia, unde rata natalităţii este de 1,4 copii/femeie (una din cele mai scăzute din Europa), numai o femeie din două (59% în UE) lucrează, deşi femeile au în medie un grad de şcolarizare mai înalt decât bărbaţii.
În studiul realizat de asociaţia menţionată, 18% dintre casnice se plâng de faptul că partenerul lor de viaţă le lasă numai pe ele să rezolve problemele de familie. Într-o asemenea situaţie, dacă ar dispune de mijloace, o casnică italiancă din două visează la un singur lucru: să plece din Italia şi să meargă în Maldive, Hawai sau Insulele Mauritius (38%), o altă mare parte din femeile intervievate preferând o ţară nordică (14% Danemarca, 9% Suedia, 8% Norvegia), ţări în care femeile consideră că rolul lor ar fi mai apreciat.
Spania şi Grecia, unde costul vieţii este mai mic, sunt alte destinaţii vizate, ca şi Statele Unite şi chiar Balcanii, care au devenit, mai ales în cazul Croaţiei, o destinaţie tipică a clasei de mijloc italiene. AGERPRES/(Lelia Bretan)

Google atacă Facebook prin propriul serviciu de socializare online
Washington - Gigantul american Google face cea mai îndrăzneaţă mişcare a sa în încercarea de a concura Facebook pe piaţa în rapidă expansiune a reţelelor de socializare şi de a-şi menţine dominaţia în mediul online, prin conceperea propriului serviciu de socializare pe internet, denumit 'Google+', relatează Reuters.
Google, care a avut mai multe încercări eşuate de a pătrunde pe piaţa serviciilor de socializare online, a introdus marţi propria reţea, 'Google+'. Iniţiativa este cea mai importantă incursiune a Google în domeniul socializării pe internet de când cofondatorul Larry Page a devenit director executiv în luna aprilie.
Page a făcut din crearea unei reţele sociale online una dintre priorităţile celui mai mare motor de căutare pe internet, a cărui poziţie de poartă centrală de acces spre informaţiile online ar putea fi pusă în pericol pe măsură ce utilizatorii petrec tot mai mult timp pe site-uri precum Facebook sau Twitter.
'În trecut şi-au permis luxul de a face greşeli în iniţiativele lor privitoare la socializarea online. Acum nu-şi mai permit acest lux', a spus Ray Valdes, analist în cadrul firmei de cercetare Gartner, făcând referire la Google.
Google+, care este în prezent în faza de test, este structurat într-un mod remarcabil de asemănător cu Facebook, cu fotografii de profil şi fluxuri de informaţii care formează partea centrală, scrie Reuters. Totuşi, prietenii sau contactele unui utilizator sunt grupaţi în categorii extrem de specifice, comparativ cu grupul comun de prieteni tipic pentru Facebook.
Totuşi, pentru Google nu va fi uşor de a-i atrage pe utilizatori spre un alt serviciu de socializare online, este de părere Rory Maher, analist în cadrul Hudson Square Research. Confruntarea cu Facebook, care ar avea în prezent circa 700 de milioane de utilizatori, va fi extrem de dificilă, adăugă acelaşi analist.
Pentru a-şi diferenţia serviciul de Facebook, Google mizează pe ceea ce spune a fi o mai bună abordare în privinţa confidenţialităţii - o problemă sensibilă cu care atât Facebook, cât şi Google s-au confruntat în trecut.
Specific pentru Google+ sunt 'cercurile' de prieteni şi cunoscuţi. Utilizatorii îşi pot organiza contactele în diferite cercuri personalizate - rude, colegi de serviciu, prieteni de facultate - şi împărtăşi fotografii, filmuleţe şi alte informaţii numai în cadrul acestor grupuri.
'În lumea online există acest 'share box' şi postezi ceva acolo şi nu ştii cine va ajunge (n.r. - la postare) sau unde va ateriza sau cum te va stânjeni şase luni de acum înainte', a spus Bradley Horowitz, vicepreşedinte pentru Product Management al Google.
Reţeaua Facebook, care a fost criticată pentru sistemul confuz în privinţa confidenţialităţii, a introdus anul trecut posibilitatea ca utilizatorii să creeze grupuri mai mici de prieteni. Fără a menţiona numele Facebook, Google a precizat că încercările altor servicii de socializare online de a crea grupuri nu funcţionează atât de bine.
Google+ poate fi folosit pentru moment numai de un număr limitat de utilizatori în cadrul unui test. Numai cei care primesc invitaţii vor putea pentru început să folosească serviciul. Google nu a precizat când va fi disponibilă noua reţea pentru un public mai larg.
Google, care a avut în 2010 venituri de aproximativ 29 de miliarde de dolari, a spus că noul serviciu nu găzduieşte pentru moment publicitate.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

Belgia, oficial în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai lungă perioadă fără guvern
Bruxelles - Belgia a intrat oficial în Cartea Recordurilor Guinness pentru ţara cu cea mai lungă perioadă fără un guvern oficial, în data de 30 martie împlinindu-se 290 de zile de la alegerile anticipate din 13 iunie 2010, a anunţat marţi Justine Bourdariat, director de marketing al Guinness World Records, citat de agenţia de presă Belga.
'În  30 martie 2011, la 290 de zile după alegerile desfăşurate în 13 iunie 2010, Belgia a devenit ţara care a cunoscut, pe timp de pace, cea mai îndelungată perioadă fără un guvern oficial. Până acum, Olanda deţinea acest record, din anul 1977, cu 207 zile necesare pentru a forma un guvern în timp de pace'', menţionează un comunicat al Guinness World Records.
Perioada fără guvern în Belgia depăşeşte şi cele 289 de zile care au fost necesare în Irak pentru formarea unui guvern oficial, dar ţara arabă încă deţine recordul statului cu cea mai lungă perioadă fără un guvern democratic după un conflict.
În baza de date a Guinnes World Records există 40.000 de înregistrări, din care numai 4.000 în cartea editată în fiecare an în luna octombrie de Hachette. 'Nu putem aşadar să garantăm că acest record va fi inclus în ediţia tipărită'', a precizat Bourdariat.  AGERPRES/(Tudor Martalogu)

 

TRADUCERI CERTIFICATE

Diplome, Certificate, Adeverinte, Hotarari judecatoresti  
ADRIANA ORZA
membru ATIO
Tel: 416 - 298-9328
Fax: 416 - 298-3618
Cell: 416 - 505-2230

e-mail: adrianaorza@yahoo.ca