Primul Saptămânal Românesc din Canada

 

  Bine ati venit!
  Stiri interne
   Stiri Externe
  Sport
  Fapt Divers
  ABONAMENT
  FREE Copy,  Canada
  Contact/Info
 

Romanian Business Directory

  Comunitate
  Biserici
 

 
 
 
 

STIRI SCURTE

DOCUMENTAR: 75 de ani de la Dictatul de la Viena

La 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena, impus de marile puteri fasciste, Germania și Italia, delegația română formată din ministrul de externe Mihail Manoilescu și Valter Pop, a fost obligată să accepte și să semneze, la Palatul Belvedere din Viena, ''arbitrajul'' prin care ceda Ungariei horthyste partea de nord-est a Transilvaniei.

În contextul politico-militar al anului 1940, când marile democrații europene, Franța și Marea Britanie, nu mai erau capabile să-și garanteze propriile granițe și deci nici nu se mai punea problema respectării tratatelor de ajutor reciproc semnate cu țara noastră, România se găsea într-o situație de completă izolare între state revanșarde și revizioniste.

Primul act al dramei pe care o traversa poporul român se consumase deja. Bazându-se pe prevederile Protocolului Secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939, URSS smulsese României, în urma notelor ultimative, din 26 și 28 iunie 1940, Basarabia și Bucovina de Nord.

La 30 august 1940 se consuma, deci, al doilea act.

La presiunile Germaniei care condiționase ''garantarea'' granițelor României de satisfacerea pretențiilor teritoriale ale Ungariei și Bulgariei, țara noastră a fost obligată, ca sub pretextul unui arbitraj, să cedeze 43.492 kmp cu o populație de 2.667.000 de locuitori dintre care 50,2% români.

Acceptarea dictatului de guvernul român s-a petrecut în condițiile în care, așa cum se arată în studiul elaborat de Marele Stat Major al Armatei Române: eram ''complet izolați și lipsiți de sprijinul material și politic al oricărei puteri străine''.

Noua frontieră româno-maghiară a fost trasată de Hitler ''ca un pumnal în inima României''.

Se realiza nu numai controlul asupra petrolului românesc, vital pentru războiul blitz preconizat de fascismul german, ci și acapararea crestelor Carpaților răsăriteni, creându-se o poziție strategică deosebit de importantă pentru viitoarea ofensivă germană spre Est.

Trecerea Ardealului de nord în stăpânirea maghiară a însemnat, dincolo de sfidarea oricărei norme de drept internațional, instaurarea în zonele respective a unui regim al terorii de masă. Barbariile au început din primul moment al ocupației: crime, maltratări, expulzări, dislocări de populație, jaf economic, lagăre de muncă, maghiarizare forțată.

Numai în perioada septembrie 1940 — 1 ianuarie 1941, au fost uciși 919 oameni, 1.126 au fost schingiuiți, 15.893 au fost arestați. În cei patru ani de ocupație, circa 300.000 de români au fost expulzați peste graniță.

Dar nu numai românii au fost vizați de noua ordine maghiară. La sfârșitul lui aprilie 1944, în toate orașele ardelene a început închiderea evreilor în ghetouri. Din vara lui 1944 au fost deportați, în lagărele germane de exterminare, 148.288 de evrei din care peste 100.000 au fost uciși.

Ocupația maghiară s-a încheiat la 25 octombrie 1944, când orașele Satu Mare și Carei au fost eliberate de Armata Română care, la 23 august 1944, întorsese armele și intrase în coaliția Națiunilor Unite.
Manifestări organizate la Cluj, la 13 martie 1945, pentru restabilirea administrației române în Transilvania de Nord-Est, în prezența Majestății Sale, Regele Mihai I, a Președintelui Consiliului de Miniștri (prim-ministru) dr. Petru Groza, a vicepreședintelui Consiliului de Miniștri și ministrul Afacerilor Străine, Gheorghe Tătărescu și a președintelui Comisiei Aliate de Control pentru România, Andrei Ianuarevici Vîșinski

Teritoriul răpit la 30 august 1940 a revenit sub administrație românească abia la 9 martie 1945, după șase luni de ocupație militară sovietică și după ce la conducerea României, Moscova instalase guvernul condus de dr. Petru Groza.

Tratatul de pace de la Paris, semnat la 10 februarie 1947, dintre România și Națiunile Unite, consemna și consfințea revenirea nord-estului Transilvaniei la România.

AGERPRES/(Documentare-Anca Pandea, Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiță)

Arabia Saudită: 11 morți și peste 200 de răniți într-un incediu la un complex rezidențial al unei companii petroliere

Cel puțin 11 persoane au murit și alte 219 au fost rănite, unele aflându-se în "stare critică", într-un incendiu care a distrus duminică o clădire rezidențială destinată angajaților companiei naționale petroliere Aramco, în estul Arabiei Saudite, potrivit Apărării Civile, relatează AFP și Reuters.

Incendiul a izbucnit duminică în subsolul acestei clădiri de șase etaje din orașul Khobar, folosit ca parcare și depozit de mobilă, după care s-a extins la etaj, a precizat Apărarea Civilă.

Unii dintre răniți sunt în "stare critică", iar victimele sunt de diferite naționalități, potrivit aceleași surse.

Compania a precizat că nu se cunoaște deocamdată cauza incendiului, dar că a fost deschisă o anchetă.

În imagini publicate pe Twitter de Apărarea Civilă se văd coloane de fum ieșind pe ferestrele clădirii și elicoptere care participă la operațiunile de stingere a incendiului. Autoritățile au evacuat celelalte imobile aflate în respectivul complex rezidențial. Apărarea Civilă a precizat că incendiul este sub control.

Aramco este cea mai mare companie din lume în termeni de producție și export. Ea are peste 61.000 angajați de diferite naționalități în întreaga lume.

Compania nu a precizat deocamdată naționalitățile victimelor, dar se pare că respectivul complex rezidențial găzduia expatriați.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)

Austria: Trei copii descoperiţi în stare critică, într-un camion cu refugiaţi condus de un şofer român (poliţie)

Viena, 29 aug /Agerpres/ - Un camion condus de un şofer român a fost interceptat vineri dimineaţă în Austria, cu 26 de imigranţi la bord, printre care se aflau şi trei copii care sufereau de 'deshidratare severă' şi a căror stare de sănătate a fost declarată ca fiind 'extrem de proastă', transmite sâmbătă AFP, care citează un comunicat al poliţiei austriece.

Este vorba de două fete şi un băiat, cu vârste de 5 şi 6 ani. 'Cei trei copii au fost spitalizaţi (...) din cauza stării lor de sănătate extrem de proaste. Medicii ne-au spus că au fost trataţi pentru o deshidratare severă', a anunţat poliţia austriacă într-un comunicat, citat de AFP. 'Dacă şi-ar fi continuat drumul, probabil că situaţia ar fi putut deveni critică', a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al poliţiei din landul Austria Superioară.

Camionul înregistrat în România, oprit de poliţie după ce fusese dat în urmărire, transporta '26 de străini în situaţie ilegală' care proveneau din Siria, Bangladesh şi Afganistan şi care au spus că doreau să ajungă în Germania. Interceptarea vehiculului s-a produs în apropiere de oraşul Brunau am Inn, nu departe de frontiera germană. Şoferul, un român care refuzase să oprească la un control de rutină, a fost arestat, scrie AFP. Anterior, Reuters a transmis că şoferul ar avea 29 de ani.

'Şoferului puţin i-a păsat de oamenii aflaţi în spate. Noi n-am transporta nici animalele în aceste condiţii pe drumurile din Austria', a declarat David Furtner, purtător de cuvânt al poliţiei pentru landul Austria Superioară.
 
Incidentul are loc la scurt timp după descoperirea cadavrelor a 71 de refugiaţi, într-un camion frigorific abandonat joi pe marginea unei autostrăzi din Austria. Printre morţi s-au aflat şi patru copii, printre care şi un bebeluş. Se crede că imigranţii ilegali proveneau din Siria sau Afganistan. Poliţia austriacă a anunţat sâmbătă că speră să identifice refugiaţii examinând telefoanele mobile găsite asupra unor cadavre.

Examinarea rucsacurilor, bagajelor şi îmbrăcăminţii a oferit puţine indicii, cu excepţia unui document de călătorie sirian, a declarat Helmut Marban, purtătorul de cuvânt al poliţiei din landul Burgenland. 'Vom examina telefoanele şi poate aşa vom afla identitatea acestor oameni. Sperăm să obţinem în curând rezultate bune', a spus el.

Poliţia estimează că cei 71 de refugiaţi ar fi murit cu două zile înainte de descoperirea camionului, despre care se crede că fusese abandonat cu cel puţin 24 de ore în urmă. 'Pare incredibil', a spus Marban, întrebat cum de a fost posibil ca 71 de oameni să încapă într-un camion frigorific de dimensiuni medii. Presa austriacă a calculat că cei 71 de oameni au stat închişi într-o suprafaţă de numai 15 metri pătraţi. 'La început, când s-au suit, cel mai probabil stăteau în picioare, dar când a trebuit să-i scoatem de acolo erau claie peste grămadă', a explicat el.

În taberele de refugiaţi din apropiere, imigranţii spun că vestea descoperirii celor 71 de cadavre i-a şocat, dar că nu au de ales decât să încerce să ajungă în Europa. 'A trebuit să mergem atât de mult, a fost foarte periculos, prin pădure şi prin apă', povesteşte Qariburahman, un afgan în vârstă de 21 de ani, care se afla de o lună pe drumuri înainte de a fi interceptat de poliţia austriacă şi adus la centrul de primire al refugiaţilor din Nickelsdorf. 'Când am plecat din Afganistan, trei oameni au murit pe drum, drumul este foarte periculos', spune el, adăugând că întreaga călătorie l-a costat 5.000 de dolari.
 
Un refugiat sirian din tabăra de refugiaţi de la Traiskirchen, din sudul Vienei, a explicat că oamenii nu au de ales decât să facă ce le spun traficanţii. 'Habar nu aveam ce fel de maşină este, poate e un camion, poate e un microbuz. Şi a trebuit să-l urmăm (pe traficant) pentru că în zona lui el este şeful', spune el.

Trei bulgari şi un afgan arestaţi în Ungaria în legătură cu moartea celor 71 de imigranţi au compărut sâmbătă în faţa judecătorului, care a decis menţinerea lor în arest preventiv până pe 29 septembrie. AGERPRES/(AS - editor: Gabriela Ionescu)

Dr. Mariana Borsatti
- dentist - 
Mario Borsatti
- Denturist, specialist in proteze dentare. Laborator propriu - Oferim servicii dentare complete.  Programare necesara. Plata direct prin asifurare - unde este posibil. Urgente si pacienti noi sunt bineveniti.

Program de luni pana vineri 
de la 10 am la 8 pm.

Adresa: 14-16 Finch Ave. West, Toronto (la statia de metrou Finch)

Tel: 416 221-9886