HOME  

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni īmpotriva Belarusului, īn contextul crizei migraţiei, transmite Reuters.

Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi īn păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de externe europeni au fost unanim īn favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost īncă stabilite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate īn "forţarea ilegală a migranţilor".

O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat īn ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, īn afara Belavia, compania naţională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

Polonia a raportat numai īn noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai īncercat anul acesta să intre şi īn Letonia şi Lituania.

Ministerul de externe de la Minsk a respins ca "absurde" acuzaţiile că Belarusul a organizat criza migraţiei, informează agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenţiei de presă de stat belaruse Belta, Lukaşenko a declarat că ţara sa īncearcă să convingă migranţii să se repatrieze.

UE a intensificat de cāteva luni sancţiunile īmpotriva Belarusului. Printre măsurile deja īn vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Gabriela Badea)