HOME   FAPTU' DIVERS

Dr. Christina Oprescu-Havriliuc & Assoc.
Stomatologie pentru intreaga familie; Servicii stomatomogice variate si de calitate; Program de lucru avantajos, inclusiv dupa amiaza si sambata; Timp minim de asteptare cu respectarea programarilor; Noii pacienti sunt bineveniti; Ambianta relaxanta
Acces facil
Adresa: 701 Sheppard Ave., Suite 205, Toronto
Tel: 416 225-8822

Dr. George Dumitru
Dr. George S. Dumitru
Tratamente dentare complexe
Adresa: 2061 Lawrence Ave. W, Toronto   
Tel: 416 249-7768

Anul 2017 a fost un an al recordurilor pentru județul Bistrița-Năsăud, începând cu intrarea în Guinness Book cu două recorduri obținute de Ziua națională a portului tradițional, continuând cu găzduirea Campionatului mondial de culturism și fitness, care a avut un număr record de participanți, la care s-a adăugat și performanța maratonistului Tiberiu Ușeriu, care a câștigat pentru a doua oară consecutiv competiția organizată în apropierea Cercului Polar.

*** Județul Bistrița-Năsăud a intrat, la mijlocul lunii mai, în Cartea Recordurilor — Guinness Book cu două performanțe obținute de Ziua națională a portului tradițional, marcată în data de 14 mai în orașul Năsăud. Recordurile omologate au fost pentru cea mai mare mulțime îmbrăcată în costume populare, prezentă simultan în același loc — cu 9.643 persoane și pentru cel mai mare dans popular sincron — cu 9.506 persoane.

La evenimentul de la Năsăud au fost prezente ansambluri folclorice din toate primăriile județului Bistrița-Năsăud, dar și din județele Covasna, Galați, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Cluj, Sălaj și din municipiul București, precum și locuitori ai județului gazdă. Lor li s-au alăturat oficialitățile locale, îmbrăcate de asemenea în straie tradiționale, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, deputați și senatori din județul Bistrița-Năsăud și din alte colțuri ale țării. Ziua Portului Popular în Țara Năsăudului a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului.

*** Municipiul Bistrița a găzduit, în perioada 10-12 noiembrie, în premieră pentru România, Campionatul mondial de culturism și fitness. La acest eveniment au luat parte 526 de sportivi din 56 de țări de pe cinci continente, înregistrându-se cel mai mare număr de participanți din istoria competiției. Cel mai numeros lot a fost cel al României, cu 50 de concurenți, care au reușit să obțină opt medalii, cu trei mai multe decât și-au propus: patru de aur, două de argint și două de bronz. Președintele Federației Internaționale de Culturism și Fitness, Rafael Santonja, a declarat, la Bistrița, că speră ca acest sport să fie recunoscut ca disciplină olimpică și la nivel european.

"Culturismul este un sport și un stil de viață. Ca sport, suntem o federație din care fac parte 196 de țări. Suntem aici pentru a sărbători faptul că vom deveni sport olimpic în America. Imaginați-vă emoția atleților care vor participa la viitoarele Jocuri Panamericane și vor avea oportunitatea să câștige medalii olimpice. Suntem în aceeași situație în Asia și Oceania. Ne străduim să fim recunoscuți și în Europa, iar acest campionat mondial ne ajută să atingem acest deziderat", a spus Santonja. În ultima zi a competiției, la Bistrița a fost prezent și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. Președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean, a anunțat că anul viitor, în perioada 18-20 mai, țara noastră va găzdui și Campionatul Balcanic de Culturism, la Reghin (județul Mureș).

*** Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu (43 ani) a câștigat, în data de 17 martie, pentru al doilea an consecutiv, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, desfășurat în Canada, în zona Cercului Polar, fiind singurul concurent din istoria maratonului care a reușit o astfel de performanță. Startul cursei a fost dat în 10 martie, iar concurenții au avut de înfruntat temperaturi care au coborât până la aproximativ minus 40 de grade Celsius, dar și vânt și ninsori puternice. În cursă s-au înscris 24 de concurenți de pe patru continente, dintre care 18, printre care și Tibi Ușeriu, au optat pentru parcurgerea distanței maxime, de 350 mile (echivalentul a peste 560 kilometri). De data aceasta, Ușeriu a fost singurul român participant, după ce în 2016 România a fost reprezentată de trei sportivi.

La fel ca anul trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis să îi acorde lui Tiberiu Ușeriu un premiu de excelență pentru performanța obținută, în valoare de 25.000 lei. Înainte de a pleca spre Cercul Polar, Tibi Ușeriu a lansat, în data de 22 februarie, la Bistrița, o carte autobiografică denumită '27 pași', în care și-a povestit trecutul mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească. Ușeriu a declarat, cu ocazia lansării proiectului editorial, că această carte a reprezentat o asumare a trecutului.

*** Protestele de stradă începute în luna februarie în întreaga țară, odată cu adoptarea OUG 13, i-au mobilizat și pe bistrițenii nemulțumiți de intențiile Puterii de a modifica legile justiției. Cel mai mare număr de participanți a fost înregistrat în data de 4 februarie, când peste 5.000 de persoane au mărșăluit pe străzile municipiului, strigându-și nemulțumirile, fiind de altfel cel mai mare protest înregistrat după Revoluția din decembrie 1989. Singurul incident înregistrat în această perioadă a fost acela al vandalizării sediului PSD, pe fațada căruia persoane necunoscute au scris cu vopsea neagră "Ciuma roșie", faptă comisă în noaptea de 1 spre 2 februarie, după încheierea protestului din acea seară. În ceea ce privește protestele declanșate în luna noiembrie, numărul participanților s-a redus considerabil, ajungând la cel mult 160-170 de persoane în seara zilei de 26 noiembrie. De fiecare dată, bistrițenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare, iar printre cei care s-a alăturat manifestanților s-a numărat preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrița, Johann Dieter Krauss.

*** Cea mai mare grevă din județ a fost declanșată în seara zilei de 10 mai la un operator privat specializat în producția de echipamente și cablaje auto, mii de oameni întrerupând munca în semn de protest față de nivelul de salarizare. Protestul a continuat și a doua zi, iar Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a organizat o întâlnire cu conducerea fabricii, în vederea soluționării conflictului de muncă, având în vedere că sindicatul finalizase negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. La sfârșitul lunii mai, managerul de atunci al companiei Leoni Bistrița, Ralf Singmann, a comunicat în cadrul unei conferințe de presă că aproximativ 2.500 de angajați ai companiei româno-germane Leoni din Bistrița, care în perioada 10-11 mai au participat la această grevă considerată ilegală, au primit sancțiuni disciplinare.

Numărul celor sancționați a reprezentat aproape o treime din totalul angajaților din fabricile gestionate de Leoni Bistrița, dintre care două se află în municipiu, iar a treia, la Luduș, în județul Mureș. Potrivit lui Singmann, 2.430 de persoane au primit avertismente scrise, iar în cazul altor 35 de persoane s-a declanșat procedura de cercetare disciplinară, dintre aceștia din urmă 23 demisionând.

*** Fondatorul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost eliberat condiționat în data de 13 septembrie din Penitenciarul Bistrița, în urma unei decizii a Judecătoriei Bistrița din data de 7 septembrie, care nu a fost contestată de către procurori. Bivolaru fusese transferat la acest penitenciar în luna februarie a acestui an. Întrebat de către jurnaliști, la ieșirea din închisoare, dacă se consideră vinovat de acuzațiile care i-au adus condamnarea, Bivolaru a răspuns: "Nu, nu sunt vinovat". Fondatorul MISA a spus că a fost tratat "foarte bine" pe durata detenției și că nu intenționează să dea Statul Român în judecată.

Motivarea sentinței date de Judecătoria Bistrița a arătat că, în opinia instanței, Gregorian Bivolaru nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică și că și-a asumat fapta comisă, pe care o regretă. De asemenea, Bivolaru s-a angajat în fața instanței că nu va mai discuta niciodată cu o persoană minoră și a invocat faptul că au trecut 13 ani de la comiterea faptei pentru care a fost condamnat, de act sexual cu un minor. Instanța a apreciat că decizia de liberare condiționată, deși ar putea fi criticată de opinia publică, este una justă, deoarece perioada de detenție efectuată este "suficient de consistentă". Gregorian Bivolaru a început executarea pedepsei privative de libertate la data de 22 iulie 2016, acesta fiind condamnat la 2.191 zile de închisoare. Acesta avea, la data de 6 septembrie, un număr de 764 de zile executate și câștigate (din care un număr de 412 zile de detenție și 352 de zile de arest deduse).

*** O premieră pentru județul Bistrița-Năsăud a reprezentat și inițierea unui referendum de demitere a unui primar, și anume a celui care a câștigat alegerile locale din 2016 în orașul-stațiune Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău (PNL). La sfârșitul lunii septembrie, la Instituția Prefectului a fost depusă o petiție în acest sens, semnată de aproximativ 3.000 de cetățeni, care i-au reproșat primarului îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor. Pe baza acesteia, prefectul Ovidiu Frenț a emis, în data de 31 octombrie, ordinul privind constituirea Comisiei pentru organizarea referendumului local pentru demiterea primarului orașului Sîngeorz-Băi, formată dintr-un reprezentant al Prefecturii, unul al Coniliului Județean, unul al Judecătoriei Năsăud și unul al primarului Traian Ogâgău. Singura instituție care nu și-a desemnat reprezentant a fost Consiliul Local al orașului Sîngeorz-Băi. Comisia a comunicat, în data de 21 noiembrie, că, având în vedere că referendumul pentru demiterea primarului este o noutate la nivel județean, trei din cei patru membri au solicitat o perioadă de studiu aprofundat al legislației și jurisprudenței în domeniu.

*** Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a primit o față nouă în urma lucrărilor de modernizare care au durat doi ani și jumătate, costurile totale ridicându-se la peste 6,57 milioane lei, din care 98% au fost asigurați din fonduri externe nerambursabile. Proiectul de modernizare a Complexului Muzeal din Bistrița prin Granturi SEE 2009-2014 a demarat în decembrie 2014 și a avut o perioadă de implementare de 29 de luni. Redeschiderea muzeului a avut loc în data de 28 aprilie, la eveniment participând și ministrul Culturii de la acea vreme, Ionuț Vulpescu. Tot atunci s-au marcat 65 de ani de viață muzeistică la Bistrița prin mai multe evenimente culturale, inclusiv un festival al balmoșului transilvan organizat în curtea renovată a muzeului.

*** O furtună puternică a lovit județul Bistrița-Năsăud în data de 17 septembrie, într-o zi de duminică, două persoane decedând după ce au fost lovite de copaci smulși de vânt: un bărbat de 57 ani, care a fost surprins de un copac căzut în Parcul Municipal din Bistrița, și un altul de 47 ani, care a fost lovit de o creangă în localitatea Borleasa. Două persoane, un bărbat de 28 de ani din localitatea Livezile și o femeie în vârsta de 75 de ani din localitatea Breaza, au fost preluate cu fracturi și alte leziuni și traumatisme de către echipajele SMURD, respectiv SAJ Bistrița-Năsăud și transportate la UPU SMURD Bistrița pentru îngrijiri medicale suplimentare. Alte 15 persoane au ajuns la spitalele din Beclean (10), respectiv Bistrița (5), majoritatea refuzând internarea după consultul medical. Răniții au fost vizitați ulterior la spital de către ministrul Sănătății, Florian Bodog. Furtuna din 17 septembrie a afectat localități din 14 unități administrativ-teritoriale și 46 de clădiri, inclusiv școli și spitale. Pagubele produse la obiectivele socio-economice și culturale au fost estimate de Instituția Prefectului la peste 1,2 milioane lei.

*** Nouă tineri și-au pierdut viața în două accidente de circulație grave produse pe raza județului Bistrița-Năsăud, primul în timpul sărbătorilor pascale și al doilea chiar de Ziua copilului. Prima tragedie a avut loc în noapte de 16/17 aprilie, când patru tineri și-au pierdut viața în urma unui accident produs pe DN 17C, în localitatea Telciu, mașina în care se aflau izbindu-se violent de un stâlp de electricitate. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, accidentul s-a produs la o jumătate de oră după miezul nopții, spre locul accidentului fiind direcționate echipajul de terapie intensivă mobilă și un echipaj de prim ajutor ale SMURD, un echipaj de descarcerare și două echipaje ale Ambulanței. Tinerii aflați în stare de inconștiență, cu vârste cuprinse între 19 și 36 de ani, au fost extrași și predați echipajelor medicale. Doi prezentau, însă, leziuni incompatibile cu viața, iar ceilalți doi nu au răspuns manevrelor de resuscitare aplicate de către salvatori timp de 45 minute și au fost declarați de asemenea decedați la locul accidentului. Cea de-a cincea victimă, un adolescent de 16 ani, a fost extras prin luneta autoturismului, conștient, cu leziuni și traumatisme.

A doua tragedie a avut loc în data de 1 iunie, la o trecere la nivel cu calea ferată din cartierul Viișoara al municipiului Bistrița. În mașina care a fost lovită de tren se aflau patru frați — trei fete de 12, 14 și 18 ani și un băiat de 19 ani, dar și o rudă a acestora, în vârstă de 20 an, toți decedând în urma rănilor suferite. La volanul mașinii se afla fata de 18 ani, care obținuse permisul de conducere doar de o lună. Mașina în care se aflau cele cinci victime a fost lovită de trenul care circula pe relația Bistrița — Sărmășel, fiind târâtă pe o distanță de aproximativ 150-200 metri. Trecerea la nivel cu calea ferată, care face legătura cu un cartier de blocuri sociale în care locuiau și victimele, era semnalizată cu "Stop" și crucea Sfântului Andrei. Accidentul a determinat mai mulți consilieri locali să ceară montarea unei bariere în zonă, însă acest lucru nu s-a întâmplat până la această dată. AGERPRES/ (AS — autor: Tina Țucui, editor: Marius Frățilă)