Dr. Tudor Dabuleanu / Dr. Emilia Nicola
Dr. Mary Dabuleanu / Dr. Valentin Dabuleanu
Adresa: 2 Finch Ave. W, Toronto    Tel: 416 222-5055

HOME   FAPTU' DIVERS

DRIVER TRAINING SCHOOL
1.
Asistenta necesara in vederea obtinerii permisului G1, G2 si G.
2. Pentru lectii de conducere, va preiau si va las in fata locuintei.
3. Certificat pentru reducerea asigurarii, precum si reducerea perioadei de asteptare pentru noii conducatori cu permis G1.
4. Appointment rapid pentru examenul de conducere.
5. Interpret pentru examenul de scris (G1)
6.
Preturi mici.

Sunati la: 416 838-5264 MEDI
Vorbesc romaneste

Paris - Măsoară doar cāţiva centimetri, īnsă are o inimă mare: un peşte tropical ''suferă din dragoste'', dacă este separat de partenerul său de viaţă, conform concluziei unor cercetători care au condus un test comportamental prin care a fost evaluat nivelul de pesimism al acestor vieţuitoare, relatează marţi AFP.
Ciclida zebrată, pe numele său ştiinţific Amatitlania siquia, este un peşte mic, monogam, care trăieşte īn cupluri stabile. Cei doi parteneri de viaţă construiesc laolaltă adăpostul şi se ocupă īmpreună, īntr-o manieră bine coordonată, de īngrijirea icrelor şi creşterea puilor.
''Pentru a accede īn mod obiectiv la starea emoţională a acestor peşti, fără a proiecta antropomorfismul īn această analiză, am recurs la testul de bias cognitiv'', utilizat şi īn cazul oamenilor, a explicat pentru AFP Franēois-Xavier Dechaume-Moncharmont, specialist īn comportamentul animalelor la Universitatea Burgundia din Dijon (Franţa).
Cu ajutorul acestui test, utilizat īn premieră la peşti, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că o femelă devine 'pesimistă' dacă este separată de partenerul său de viaţă.
Aceasta este ''prima oară cānd este demonstrat ataşamentul emoţional faţă de partener la o altă specie īn afară de cea umană'', a indicat Dechaume-Moncharmont, coautor al studiului publicat miercuri īn Proceedings of Royal Society B.
Ataşamentul emoţional la păsări care, spre deosebire de peşti, sunt deseori monogame nu a fost īncă explorat, a precizat specialistul din cadrul Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa, care studiază de zeci de ani aceste ciclide.
Pentru desfăşurarea experimentului, biologii i-au īnvăţat mai īntāi pe peşti să deschidă cutii mici, prin ridicarea capacului cu gura. Ulterior, au dresat ciclidele să facă deosebirea dintre cutiile care conţineau recompense apetisante şi alte cutii goale, īn funcţie de culoarea capacului (negru sau alb, după caz), amplasate īn colţuri opuse ale acvariului.
Testul psihologic de aptitudini cognitive a īnceput īn momentul īn care peştilor li s-a propus o 'cutie ambiguă', cu un capac gri, intermediar īntre alb şi negru, plasată īn mijlocul acvariului.
''Peştii optimişti vor crede că aceasta conţine hrană şi se vor grăbi să ridice capacul. Cei pesimişti vor crede că nu se află nimic de māncare acolo şi nu se vor grăbi', a spus cercetătorul.
Pentru a testa ataşamentul emoţional al acestor animale, oamenii de ştiinţă au separat cuplurile. 'Am demonstrat că acest lucru sporeşte pesimismul femelei', şi īncă foarte rapid. Femela s-a dovedit mult mai puţin interesată de cutia gri prin comparaţie cu momentele īn care partenerul său de viaţă se afla alături de ea īn acvariu.
După 48 de ore, exemplarul de sex masculin a fost reintrodus īn acvariu pentru a nu spori disconfortul femelei.
Ulterior, echipa de cercetători a repetat experimentul la masculi. Primele rezultate obţinute au fost similare.
Oamenii de ştiinţă au dorit să afle cāt timp durează ''suferinţa din dragoste'' la aceşti mici peşti de apă dulce, care trăiesc īn special īn America Centrală. Pentru aceasta era īnsă necesară separarea partenerilor pentru o perioadă īndelungată, 'ceea ce ridica probleme etice', după cum a remarcat profesorul.
Avānd īn vedere rezultatele obţinute, 'ne putem imagina că ataşamentul emoţional faţă de partener este ceva util pentru cuplu şi prezintă o importanţă evolutivă', a estimat specialistul.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Bīgu)