Dr. Tudor Dabuleanu / Dr. Emilia Nicola
Dr. Mary Dabuleanu / Dr. Valentin Dabuleanu
Adresa: 2 Finch Ave. W, Toronto    Tel: 416 222-5055

HOME

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

 

Washington - O analiză recentă a dezvăluit noi detalii despre prima gaură neagră detectată vreodată - care a fost observată īn 1964 şi a devenit subiectul unui rămăşag prietenesc īntre oameni de ştiinţă renumiţi - constatările indicānd inclusiv faptul că este mai mare decāt se cunoştea anterior, informează Reuters.

Cercetătorii au anunţat joi că noi observaţii ale găurii negre Cygnus X-1, aflată īntr-un sistem binar cu o stea mare şi luminoasă, au demonstrat că masa acesteia este de 21 de ori mai mare decāt cea a soarelui nostru, cu aproximativ 50% mai masivă decāt se credea anterior.

Deşi este una dintre cele mai cunoscute găuri negre situate īn apropierea noastră, cercetătorii au constatat că se află mai departe decāt se calculase anterior, la 7.200 de ani-lumină de Pămānt - īntr-un an, lumina parcurge circa 9,5 trilioane de kilometri.

Găurile negre sunt extrem de dense, cu forţe de atracţie gravitaţională feroce, astfel īncāt nici măcar lumina nu le scapă.

Unele dintre acestea - găurile negre supermasive - sunt imense, precum cea din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, de 4 milioane de ori mai mare decāt masa soarelui. Găurile negre mai mici, de ''masă stelară'', au masa unei singure stele.

Cygnus X-1 este cea mai mare gaură neagră de masă stelară cunoscută din Calea Lactee şi printre cele mai puternice surse de raze X observate de pe Pămānt, a declarat astronomul James Miller-Jones de la Universitatea Curtin din Australia şi Centrul Internaţional de Cercetări Radioastronomice din aceeaşi ţară, care a condus studiul publicat īn jurnalul ştiinţific Science.

Această gaură neagră se roteşte atāt de repede, aproape de viteza luminii, īncāt se apropie de rata maximă imaginată conform teoriei relativităţii generale a fizicianului Albert Einstein, a adăugat Miller-Jones.

Gaura neagră devorează materialul de la suprafaţa stelei care o īnsoţeşte, o ''supergigantă albastră'' cu masa de aproximativ 40 de ori mai mare decāt cea a soarelui nostru. Şi-a īnceput existenţa īn urmă cu īntre 4 şi 5 milioane de ani ca stea cu masa de pānă la 75 de ori mai mare decāt cea a soarelui şi a colapsat īntr-o gaură neagră īn urmă cu cāteva zeci de mii de ani.

Cercetarea s-a bazat pe date obţinute cu ajutorul sistemului Very Long Baseline Array, alcătuit din zece radiotelescoape amplasate īn diverse zone din Statele Unite.

După ce Cygnus X-1 a fost declarată gaură neagră, un rămăşag a fost pus īntre fizicienii Stephen Hawking, care a pariat īmpotrivă, şi Kip Thorne, care a mers pe varianta că era īntr-adevăr vorba despre o gaură neagră. Hawking a recunoscut īn cele din urmă īnfrāngerea, datorāndu-i lui Thorne un abonament la revista Penthouse.

''Eu nu am pus niciun pariu pe aceste descoperiri'', a precizat Miller-Jones. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise)

DRIVER TRAINING SCHOOL
1.
Asistenta necesara in vederea obtinerii permisului G1, G2 si G.
2. Pentru lectii de conducere, va preiau si va las in fata locuintei.
3. Certificat pentru reducerea asigurarii, precum 

si reducerea perioadei de asteptare pentru noii conducatori cu permis G1.
4. Appointment rapid pentru examenul de conducere.
5. Interpret pentru examenul de scris (G1)
6.
Preturi mici.

Sunati la: 416 838-5264 MEDI
Vorbesc romaneste