TRADUCERI CERTIFICATE

Diplome, Certificate, Adeverinte, Hotarari judecatoresti
ADRIANA ORZA
membru ATIO   Tel: 416 - 298-9328 Cell: 416 - 505-2230 e-mail: adrianaorza@yahoo.ca

HOME 

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

Rio de Janeiro - Nimeni nu poate să evite efectele provocate de trecerea timpului, nici măcar celebra statuie Cristos Mântuitorul, care domină panorama metropolei braziliene Rio de Janeiro: pentru cea de-a 90-a aniversare a sa, uriaşul monument construit în stil art-deco va face obiectul unui amplu proces de restaurare, informează AFP.

Arhitecta Cristina Ventura, care coordonează lucrările de pe şantier, urcă scările amenajate în interiorul statuii şi priveşte spre exterior printr-un orificiu situat în unul dintre braţele deschise ale statuii, inaugurată în 1931 şi devenită una dintre emblemele 'Oraşului Minunat'.

      'Structura externă, expusă în faţa elementelor naturii, a suferit o uzură din cauza soarelui, ploii, fulgerelor şi variaţiilor de temperatură', a explicat Cristina Ventura.
               
Situată la 710 de metri deasupra nivelului mării, în vârful muntelui Corcovado, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, primeşte de obicei  aproape 2 milioane de vizitatori pe an. Ea va împlini în luna octombrie 90 de ani de la inaugurare.

        Restaurarea prevede o analiză aprofundată a stării învelişului său exterior, compus din câteva mii de mici pietre triunghiulare tăiate manual, a armaturii sale din fier şi a infiltraţiilor de apă din structura sa.
               
Pentru a realiza aceste activităţi, echipa de restaurare va folosi o cartografiere fotografică de înaltă precizie, iar mai mulţi alpinişti vor căuta zonele defectuoase şi piesele care trebuie să fie înlocuite.
               
'Un peisaj diferit în fiecare zi'
              
    Marcos Sidnei, care coordonează echipa de alpinişti, se bucură să aibă şansa de a vedea 'un peisaj diferit în fiecare zi' în funcţie de configuraţia norilor, a luminii şi de prezenţa ceţii în vale.
           
În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei. Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat 10 ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski.
               
Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, Cristos Mântuitorul a fost declarat monument istoric, iar în 2007 a fost inclus în rândul 'Celor şapte minuni ale lumii moderne'.
               
Pandemia de coronavirus a constrâns autorităţile braziliene să închidă accesul publicului între lunile martie şi august 2020, cea mai lungă perioadă din istorie în care monumentul a rămas fără vizitatori.
               
Programul de restaurare, care va continua pe durata întregului an 2021, vizează, de asemenea, întocmirea unui plan de mentenanţă preventivă, pentru a permite evitarea avariilor majore în viitor.
               
Cristina Ventura este conştientă de amploarea acestei provocări profesionale. 'Cristos Mântuitorul primeşte publicul brazilian, este o mare responsabilitate şi un mare privilegiu', a adăugat ea. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu)