VIOREL RUSU
Sales Reprezentative / Serevicii Imobiliare in Toronto si Imprejurimi
  Tel: 416 877-6341       Email: vrusu.realtor@gmail.com

HOME  FAPTU' DIVERS

Beijing - China a lansat un modul de explorare care urmează să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii, o premieră mondială care ilustrează ambiţiile spaţiale ale Beijingului, relatează AFP şi dpa.
Vehiculul numit Chang'e-4 - după numele zeiţei Lunii din mitologia chineză - a fost ridicat de la sol de o rachetă de tip Long March 3B din centrul de lansare de la Xichang (sud-vest) cu puţin īnainte de zorii zilei de sāmbătă, potrivit Xinhua.
Este īnceputul unui lung periplu pentru dispozitivul chinezesc, care va aseleniza īn jurul Anului Nou, urmānd să parcurgă această parte īncă neexplorată a Lunii şi să desfăşoare aici experimente ştiinţifice.
Spre deosebire de faţa mai apropiată de Terra, care este mereu īntoarsă spre Pămānt, nicio sondă sau modul de explorare nu a atins vreodată suprafaţa celeilalte părţi. Această parte nevăzută este muntoasă şi accidentată, presărată de cratere, īn timp ce faţa vizibilă prezintă numeroase suprafeţe plane pentru aselenizare.
Cea mai mare provocare va fi realizarea de comunicaţii cu partea nevăzută a Lunii, la care nu se poate ajunge prin semnal direct şi este invizibilă de pe Terra, a declarat profesorul Ouyang Ziyuan din cadrul Academiei chineze de ştiinţe, cel care conduce Planul chinez de explorare a Lunii. 'Vom fi surzi şi orbi', a spus el.
China a lansat īn luna mai un satelit numit Queqiao pentru a transmite informaţii īntre Terra şi modulul de explorare.
Modulul Chang'e-4 transportă seminţe pentru un experiment īn cultivarea de legume īntr-un mediu īnchis pe suprafaţa lunii. De asemenea, este echipat cu o cameră panoramică şi dispozitive de măsurare.
Primele imagini cu faţa nevăzută a Lunii au fost obţinute de sovietici, īn 1959. AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan)