VIOREL RUSU
Sales Reprezentative / Serevicii Imobiliare in Toronto si Imprejurimi
  Tel: 416 877-6341       Email: vrusu.realtor@gmail.com

HOME  FAPTU' DIVERS

Dr. Tudor Dabuleanu
Dr. Emilia Nicola
Dr. Mary Dabuleanu 
Dr. Valentin Dabuleanu
- Dental exams to make sure your smile is healthy; - Preventive dentistry so small problems don’t become large ones; - Family dental care for patients of all ages from kids to seniors; - Implant dentistry - permanent replacements for a missing tooth or teeth; - Cosmetic dentistry for a more brilliant, youthful looking smile; - Treatment of gum disease - the major cause of tooth loss in adults; - Interceptive Orthodontics; - Crowns  and  bridges - solutions for lost or demaged  teeth NEW:    Digital X-Rays (up to 1/10 the radiation of regular X-Rays
Non - Metal complete mouth restaurations (Bridges, Crowns) Interactive computer based consultations
together with imaging and animation

Adresa: 2 Finch Ave. W, Toronto
Tel: 416 222-5055

Washington - Un harpon conceput pentru a străpunge şi captura deşeurile spaţiale a fost testat īn premieră, relatează vineri Press Association.
RemoveDebris ar putea rezolva problema deşeurilor periculoase care orbitează Pămāntul, rămase īn urma rachetelor lansate anterior şi a altor misiuni spaţiale.

Īn cadrul experimentului desfăşurat vineri de Airbus, un harpon a străpuns īnvelişul unei mostre atārnată la o distanţă de un metru şi jumătate. După ce este capturat, obiectul este tractat cu ajutorul unei pānze.

Deşi mai sunt mulţi ani pānă la utilizarea operaţională a harponului, acest experimentul reprezintă un important pas īnainte către eliminarea gunoiului spaţial īn contexul īn care numărul misiunilor spaţiale continuă să crească.

Potrivit astronautului Tim Peake, care a publicat īn 2016 o imagine cu un hublou ciobit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pagubele produse de deşeurile aflate pe orbită pot dăuna navelor spaţiale. Se estimează că ciobitura ar fi fost provocată de un fragment de vopsea īntărită, care s-a ciocnit cu viteză de ISS.

Oamenii de ştiinţă speră că, īn momentul īn care va deveni operaţional, harponul va putea fi lansat către deşeurile spaţiale aflate la o distanţă de 30 de metri.

Pe Pămānt, inginerii caută īn continuare o cale pentru ca sistemul să poată fi utilizat pentru a străpunge obiectele aflate īn mişcare.

Harponul, realizat īn urma colaborării īntre Airbus, Universitatea din Surrey şi Surrey Satellite Technology, poate atinge o viteză de 20 de metri pe secundă.

Un experiment anterior RemoveDebris a demonstrat modul īn care o plasă poate fi utilizată pentru a prinde obiectele potenţial periculoase care orbitează Terra.

Īn cadrul pasului următor, grupul va testa sistemul de tractare, la 12 martie.

''Īn cazul īn care se lovesc de sateliţi, deşeurile spaţiale pot avea consecinţe grave pentru sistemele noastre de comunicaţii'', a declarat Chris Skidmore, ministru pentru Cercetare şi Ştiinţă din Marea Britanie. ''Acest proiect demonstreză că experţii britanici vin cu răspunsuri pentru această potenţială problemă prin utilizarea unui harpon, un instrument folosit de oameni de-a lungul istoriei. Această misiune este un exemplu elocvent al expertizei britanice īn domeniul tehnologiei spaţiale şi al faptului că, prin prin colaborare, universităţile noastre de clasă mondială şi companiile inovatoare pot contribui īn mod semnificativ la obiectivele Guvernului pentru o economie cu īnaltă calificare īn cadrul Strategiei Industriale moderne', a adăugat oficialul.

RemoveDebris este un proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană care dezvoltă şi efectuează o misiune demonstrativă cu costuri reduse pe orbită şi care urmăreşte determinarea riscurilor şi verificarea tehnologiilor necesare pentru misiunile viitoare de eliminare activă a deşeurilor.

Dispozitivul - īn formă de cub - cāntăreşte 100 de kilograme. Acesta cuprinde trei tipuri de tehnologii pentru captarea deşeurilor spaţiale şi scoaterea lor activă de pe orbită - un harpon, o plasă şi un sistem de tractare.

Odată ce toate experimentele sunt finalizate, satelitul va desfăşura o plasă care va aduna deşeurile şi va accelera procesul de mutare de pe orbită pentru a fi arse īn atmosferă. Īn cazul īn care experimentul are succes, oamenii de ştiinţă speră că acesta poate servi drept model pentru metode cu costuri scăzute de recuperare a resturilor spaţiale. Ei speră, de asemenea, să lanseze misiuni suplimentare īn viitor.

Satelitul RemoveDEBRIS, trimis īn misiune de pe ISS, a fost lansat la īnceputul anului 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, cu o racheră Falcon 9 a companiei Space X, alături de capsula Dragon īncărcată cu circa 2.600 kilograme de provizii pentru ISS şi alte echipamente pentru experimente ştiinţifice.

Potrivit NASA, peste 20.000 de deşeuri cu dimensiuni mai mari decāt o minge de crichet se află pe orbita Pămāntului şi se deplasează cu viteze de pānă la 7823,2 metri pe secundă. De asemenea, se estimează că printre acestea se află şi circa 500.000 de obiecte mai mici.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)