ANDREI TEODOSIU, B.Mus,B Ed.   Agent Imobiliar
REAL ESTATE SINCE 1988
La dispozitia comunitatii romane in intregul GTA cu pofesionalism si totala dedicatie de peste 26 de ani. Sutton West Realty, Inc., Brokerage. Direct Line: (416) 505-9553

 
HOME   FAPTU' DIVERS 

TRADUCERI AUTORIZATE
(Certified Translations)
Membru ATIO si CTTIC
Diploma si Foaie Matricola - Adeverinte
Certificat Nastere - Casatorie - Cazier - Divort

LUCIAN EFANOV

 TEL: 416-587-6603 
  Fax: 905-619-9345  
website: www.pstranslations.ca
email: info@pstranslations.ca
Specializat in acte de echivalare studii pentru Ontario College of Teachers - Medical Council si Professional Engineers of Ontario

ANDREI TEODOSIU, B.Mus,B Ed.
Agent Imobiliar

REAL ESTATE SINCE 1988

La dispozitia comunitatii romane in intregul GTA cu pofesionalism si totala dedicatie de peste 26 de ani

Sutton West Realty, Inc., Brokerage
Office: (416) 229-1010 
Direct Line: (416) 505-9553
Email: ateodosiu@trebnet.com
www.teodosiu.com

Washington - Cercetători din Statele Unite au reuşit să modifice genetic porumbul pentru ca acesta să producă un aminoacid conţinut īn carne, ceea ce ar putea creşte valoarea nutritivă a uneia dintre culturile cele mai importante din lume, relatează marţi AFP.

Cercetătorii s-au folosit de bacteria Escherichia coli (E. coli), pe care au inserat-o īn porumb pentru a produce metionină, un nutriment crucial pentru sănătatea pielii, a unghiilor şi a părului.

De această descoperire ar putea beneficia milioane de persoane īn ţările īn curs de dezvoltare, care depind īn mare parte de porumb şi care ar putea reduce costurile legate de alimentaţia animală, potrivit studiului publicat īn revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

'Am īmbunătăţit valoarea nutritivă a porumbului', şi-a exprimat satisfacţia coautorul acestui studiu, Thomas Leustek, din cadrul departamentului de biologie vegetală a universităţii Rutgers.

'Majoritatea porumbului este utilizat pentru alimentaţie animală, dar īi lipseşte metionina - un aminoacid cheie - şi am găsit un mod eficient de a-l adăuga', a mai spus Thomas Leustek.

Sulful conţinut īn metionină 'protejează celulele īmpotriva poluanţilor, īncetineşte īmbătrānirea celulară şi este esenţial pentru a absorbi seleniul şi zincul', potrivit studiului.

Industria cheltuieşte īn prezent miliarde de dolari pentru a adăuga metionină sintetică porumbului, care nu īl conţine īn mod natural, pentru alimentaţia vitelor. Este īnsă un 'proces costisitor şi mare consumator de energie', potrivit lui Joachim Messing, aflat īn fruntea Institutului Waksman de microbiologie şi coautor al studiului.

Potrivit acestuia, bacteria E. coli a provocat o producţie de metionină īn frunzele plantei, iar metionina din boabele de porumb a crescut cu 57%. Procesul nu a afectat creşterea plantelor.

Oamenii de ştiinţă au hrănit apoi găinile cu acest porumb modificat genetic şi au ajuns la concluzia că este nutritiv pentru ele. 'Īn principiu, tehnologia ar putea fi rapid dezvoltată, īn cāţiva ani', a dat asigurări Thomas Leustek, subliniind totuşi că reglementările īn materie de tehnologii transgenice ar putea constitui un obstacol īn calea dezvoltării acestui proces.

Cercetătorii au descoperit īnsă că este posibil să se obţină porumb care conţine acest aminoacid fără a-l modifica genetic. De exemplu, dānd plantelor nutrienţi bogaţi īn sulf, a explicat el, subliniind totuşi că sunt necesare lucrări suplimentare īn domeniu.AGERPRES/(AS -autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu)